Piramit Haber

Başarı Korkusu Sizi Kısıtlıyor mu?

Yaşam

Çoğu insan hemen başarısızlıktan korktuklarını itiraf edeceklerdir. Ama ya “başarı korkusu”? Başarıdan korkuyor olmanız ve hayatta yapmak istediklerinizi kısıtlıyor olmanız mümkün mü?

- Aslında çok daha başarılı olmanız gerektiğini sık sık düşünür müsünüz?

- Şartları mı suçlarsınız? Zamanı mı? Parayı mı? Ya da kendinizi mi?

- Kendinizi pek suçlamıyorsunuz, değil mi?

Gerçek şu ki birçok insan birçok şeyden korkar. Ve bu korkuları aşmak için iyi tavsiyeler var dışarıda. Bununla birlikte başarıya dendiğinde de benzer bir korkuya kapılan birçok insan var dışarıda ama farkında bile değiller.

Peki, nasıl söyleyebilirsiniz bunu? Başarıdan korkan o insanlardan biri olduğunuzu nasıl anlarsınız? Öyle ki farkında olmadan kendinizi geriye çeken sizmişsiniz.

Bunun için size birkaç sorum olacak:

Bir arkadaşınız depresyonda olduğunu söylediğinde, kendi mutluluğunuz için suçluluk duyuyor musunuz? Sizi kıskanacaklarını düşündüğünüz için, iyi şansınızı başkalarıyla paylaşmaktan kaçınıyor musunuz? İnsanlara “hayır” demek noktasında zorlanıyor musunuz? Bir projeye başladığınızda ilgilenmeniz gereken birçok başka şey mi buluyorsunuz? Kendilerini gözeten insanların bencil olduklarını mı düşünüyorsunuz? Başkasını rahatsız etmemek için yardım istemekten kaçınıyor musunuz? Sorulardan birkaçına “evet” yanıtını mı verdiniz? Eğer öyleyse, başarıdan korkuyor olmanız oldukça mümkün. Ama gerçekten fark eder mi? Kokunuz gerçekten sizi sınırlıyor mu?

Başarı korkusu yaşayanlar şunları tecrübe edebilirler:

Kişisel, finansal hedefleri gerçekleştirmek için yeterli efor sarfetmeme Kendi kendine zarar veren davranışlar Kararsızlık, tercih yapamama Motivasyon eksikliği Beklenen başarıyı gösterememe Başarıyı hor görme Başarı geldiğinde suçlu hissetme Mutlu veya başarılı olmayı zorlaştıracak kararlar verme Genel negatiflik

Basitçe söylemek gerekirse, eğer başarı korkusu çekiyorsanız, hayat olduğundan çok daha azdır.

Ama ne yapabilirsiniz? Başarı korkusunun üstesinden gelip, yaşamak istediğiniz hayatı nasıl kurabilirsiniz?

Adım 1 Başarılı olmak istediğiniz veya başarılı olacağınızı düşündüğünüz bir alanı 10 dakika düşünmekle başlayın. Kendinize sorun, bu alanda gerçekten başarılı olursanız ne olur? Değerlendirmelerinizde gerçekçi olun ve bu alandaki başarının dezavantajlarını gözden geçirmeyi unutmayın. Mesela, kilo verirseniz, aniden stresli mi hissedeceksiniz? Yeni elbiseler için çok fazla para mı harcayacaksınız? Aklınıza gelen her şeyin bir listesini yapın.

Adım 2 Bu değerlendirme adımından sonra şu sorulara yanıt bulmaya çalışın:

Kendinizi başarılı olarak kabul etmek için ne yapabilirsiniz? Bahanelerinizi elemek için ne yapabilirsiniz? Kendi kendinize zarar veren davranışlara yeniden başladığınızda kimi arayıp dürüst bir geri bildirim yapabilirsiniz? Motivasyonlarınız ve bağlılıklarınıza daha sıkı tutunmak ve böylece işleri yeniden rayına oturtmak için ne yapabilirsiniz? İltifatları kabul etmek için ne yapabilirsiniz?

Adım 3 Bu en önemlisi. Farkında olmadan kendimiz gibi insanlarla beraber takılmaya başlarız. Bu yüzden var olan düzeni kırmak da zorlaşır. Gidin, etrafınızı başarılı insanlarla çevrelemeye başlayın, başarı korkusu olabileceklerle değil. Bugün başlayın, hemen..

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.