Piramit Haber

Barajlar doluyor mu?

Yaşam

İstanbul'da son hafta yağan şiddetli yağışlara rağmen barajlarda su oranı gerilemeye devam ediyor.

İstanbul ’da son günlerde görülen şiddetli yağışlar nedeniyle pek çok yerde sel felaketini andıran görüntüler oluştu.
Şiddetli yağış sonucu oluşan su göletleri sosyalmedyanın da konusu olmuştu. Ancak yağışların barajlara olan etkisi ise çok az. Hatta İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranları, şiddetli yağışın olduğu günlerde dahi gerilemeye devam ediyor.

İSKİ’nin internet sitesinde yer alan verilere göre doluluk oranı düşmeye devam ediyor. Son 15 günlük oranların verildiği tabloda doluluk oranlarının düşmeye devam ettiği görülüyor. 21 Mayıs tarihinde yüzde 29,04 olan doluluk oranı bugün yüzde 26,44’e gerilemiş durumda. Barajlardaki doluluk oranı, şiddetli yağışlara rağmen düşmeye devam ediyor.

YAĞIŞLAR BÖLGESEL BARAJLARA ETKİ ETMİYOR

İSKİ’den edindiğimiz bilgiye göre ise yağışların barajlara etki etmemesinin nedeni yağışların lokal (bölgesel) özellikte olması. İSKİ yetkilileri, yaz yağışlarının karakteristik özelliğinin lokal yağışlar olduğunu belirterek, “Coğrafyanın tamamında etkili olmaz.

Bölgesel yağışlardır. Havzaya düşmemiş ise o yağış içme suyu kaynaklarımıza etki etmez. Etkisi çok azdır. Sonbahar ve Kış aylarındaki yağışlar şehrin tamamında etkili olabiliyor.

Ancak yaz yağışlarının barajlara etkisi azdır. Hiç etki etmedi demek doğru olmaz. Etki ediyor ama su tüketimini azaltıyor. Barajlardaki doluluk oranının düşme hızı azalıyor. Bir başka faktör ise yağış görülen yerlerde su tüketimi azalır, tüketim davranışlarına etkisi oluyor. Mutlak bir tesiri oluyor yağışların ama istediğimiz, zannettiğimiz düzeyde değil” diyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.