Piramit Haber

Asrın projesiyle 'tarihi istasyonlara' veda

Yaşam

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, 29 Ekim'de hizmete girmesi planlanan Asya ve Avrupa kıtalarını denizin altından bağlayan ''Asrın Projesi'' çalışmalarına başladı...


İSTANBUL - Sibel Ertürk Kurtoğlu

Çalışmalar çerçevesinde İstanbullular, kitaplara, şiirlere, filmlere konu olan, ayrılık ve kavuşmaların hüzünlü mekanları tarihi tren istasyonlarının bazılarına veda edecek. Proje kriterlerine göre bazı istasyonlar olduğu yerde yenilenecek, bazılarının yerleri kaydırılarak yeniden inşa edilecek.

2. Abdülhamid döneminde açılan Sirkeci ve Haydarpaşa'da garlarını birleştirmeyi amaçlayan ilk teklif de Sultan Abdülhamid döneminde, 3 Ağustos 1860'da, Prerault'tan geldi. Prerault'un Cisr-i Enbubi Projesi (deniz altı çelik tünel), uygulanabilir olmaktan uzak bulunduğu için hayata geçirilemedi. AK Parti Hükümeti, projeyi, 144 yıl aradan sonra uygulamak için 2004 yılında ilk kazmayı vurdu. ''Asrın Projesi'' olarak tanımlanan Marmaray'ın, 29 Ekim'de, 153 yıl sonra hizmete girmesi planlanıyor.

TCDD de Marmaray kapsamında, yüzeysel metroya dönüştürülecek Haydarpaşa-Pendik ve Sirkeci-Halkalı arasındaki tren hatlarında ve istasyonlarında iyileştirme çalışmalarına başladı.

TCDD'den alınan bilgiye göre, çalışmalar kapsamında mevcut istasyonların tamamı yenilenecek. Marmaray istasyonları orta peronlu hale getirilecek. Proje kriterlerine göre, İstanbul'un yıllanmış istasyonlarının bazıları olduğu yerde yenilenecek, bazıları da yerleri kaydırılarak, yeniden inşa edilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.