Piramit Haber

Türkiye'de 2013 böyle geçti

Türkiye

Türkiye'de, 2013 gündeminin ana konuları çözüm süreci ve Gezi Parkı odaklı gelişmeler oldu. Türkiye, mayıs ayında Reyhanlı'dan gelen acı haberle sarsıldı.

Türkiye'de 2013 yılının ilk 6 ayında gündemin ana konuları çözüm süreci ve Gezi Parkı odaklı gelişmeler oldu.

Sayısız gelişmeye sahne olan 2013 yılının ilk ayına, Danıştay 8. Dairesinin avukatların mahkemelerde başörtüsüyle görev yapmalarına olanak tanıyan kararı damgasını vurdu.

Anayasa Mahkemesinin, MİT mensupları hakkındaki ceza soruşturmalarını Başbakanın iznine bağlayan düzenlemenin iptal istemini redettiği kararının da tartışıldığı ocak ayında, ayrıca çözüm süreci kapsamında BDP heyeti, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ı, kaldığı İmralı cezaevinde ilk kez ziyaret etti.

''Anadilde savunma'' ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle görüşmesine imkan tanıyan Kanun, Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Paket kapsamında denetimli serbestlik tedbirlerinde yapılan değişikle yaklaşık 15 bin hükümlü ve 400'e yakın ağır hasta mahkum için tahliye yolu açıldı.

Türkiye ocak ayında, basın, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini sonsuzluğa uğurladı. Şarkıcı Şenay Yüzbaşıoğlu, edebiyatçı Metin Kaçan, dünyaca ünlü Türk ressam Burhan Doğançay, usta gazeteci Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, yazar İsmet Kür ve sanatçı Ferdi Özbeğen'in ölüm haberleri ocak ayında art arda geldi.

Şubat ayı terör saldırılarına sahne oldu

Türkiye, şubat ayında ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ve Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamalarla sarsıldı. DHKP-C terör örgütü mensubu Ecevit Şanlı, ABD Büyükelçiliğinin ziyaretçi giriş kapısı önünde üzerindeki bombayı patlattı. Olayda güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti.

Şubat ayında, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda da bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada, 3'ü Türk 10'u Suriyeli 14 kişi hayatını kaybetti, 13'ü ağır 28 kişi yaralandı. Ağır yaralı 1 Türk'ün daha 12 Şubat'ta tedavi gördüğü hastanede vefat etmesiyle olayda 4'ü Türk 14 kişi hayatını kaybetti.

PKK üyelerine "ülkeyi terk edin" çağrısı

Türkiye, mart ayında da terör eylemlerine sahne oldu. AK Parti'nin Söğütözü'ndeki genel merkez binasının karşısındaki bir siteden, lav silahıyla ateş edildi. Saldırıda binada maddi hasar oluştu. Adalet Bakanlığının Milli Müdafaa Caddesi'ndeki ziyaretçi girişine de iki el bombası atıldı. Saldırganların DHKP-C terör örgütüne üye oldukları belirlendi.

"Çözüm süreci" kapsamında, terör örgütünce çeşitli tarihlerde kaçırılan 8 kamu görevlisinin serbest bırakıldığı mart ayında, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevinden gönderdiği mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Öcalan, terör örgütü PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu.

"Müslüm Baba" olarak anılan Müslüm Gürses, 60 yaşında hayranlarına veda etti.

Akil İnsanlar Heyeti açıklandı

Nisan ayında, kamuoyunda çok konuşulan çözüm sürecinde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti açıklandı.

"Susurluk" davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın, denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılarak bir yıl 4 gündür bulunduğu Aydın Yenipazar Cezaevinden tahliye edildiği nisan ayında, kamuoyunda çok tartışılan avukatların başörtüsüyle mahkemelerde görev yapmasına ilişkin Danıştay kararı da kesinleşti.

Kamuoyunda ''4. Yargı Paketi'' olarak bilinen, insan hakları ve ifade özgürlüğü bağlamında bazı kanunlarda değişiklik yapan Kanun, nisan ayının son günü yürürlüğe girdi.

Reyhanlı'daki patlama

Türkiye, mayıs ayında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde belediye ve postane binası önünde bomba yüklü iki aracın patlatılmasıyla sarsıldı. Patlamada 52 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi yaralandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi. "Tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan Yasin Hayal'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı. Hayal'in "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan verilen beraat kararı ise "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan" ceza verilmesi istemiyle bozuldu.

Mayıs ayının son günlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Taksim'de yayalaştırma çalışmaları kapsamında ağaçları sökmesi üzerine bazı kişilerin başlattığı eylem, ülke gündemini uzun süre meşgul edecek olayların başlamasına neden oldu.

Gezi Parkı odaklı gelişmeler

Taksim Gazi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesi nedeniyle eylem yapanlara polisin müdahalesini protesto edenlerin başlattığı gösteriler, haziran ayında Türkiye geneline yayıldı. Türkiye'ye gündemini uzun süre meşgul eden gösteriler sırasında, bu ay içinde 2 gösterici ve 1 polis hayatını kaybetti, bine yakın eylemci yaralandı.

Bazı banka, iş yerleri ve kamu mallarının tahrip edildiği, araçların yakıldığı ve bazı caddelerde barikatların kurulduğu gösterilere polis tazyikli, biber gazlı su ve gaz fişekleriyle müdahale etti.

Binlerce kişinin gözaltına alındığı ve sık sık gösterilerin sona erdirilmesi çağrılarının yapıldığı haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara, İstanbul ve Kayseri'de "Milli İdareye Saygı" mitingleri düzenledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.