Piramit Haber

Türkiye ilk sırada

Türkiye

Adalet Bakanı Ergin, ''Türkiye, bireysel başvuru hakkını kabul ettiği tarihten bugüne, maalesef hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler arasında ilk sıradadır'' dedi.

 TBMM
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri başlayan Yargılama Sürelerinin Uzunluğu ile Mahkeme Kararlarının Geç veya Kısmen İcra Edilmesi ya da Edilememesi Nedeniyle Tazminat Ödenmesine Dair Kanun Tasarısı üzerine, Hükümet adına söz aldı.

Ergin, Türkiye'nin, bireysel başvuruyu kabul ettiği tarihten bugüne kadar hakkında en çok ihlal kararı verilen ülkeler arasında ilk sırada bulunduğunu, 1959-2011 yılları arasında Türkiye aleyhine 2 bin 404 ihlal kararı verildiğini; Türkiye'yi İtalya ve Rusya'nın takip ettiğini bildirdi.

Bu tablonun oluşumunda makul süreyi aşan yargılamalardan kaynaklı başvuruların, önemli rol oynadığını belirten Ergin, Türkiye aleyhine bu nedenle verilen ihlal kararı sayısının 493 olduğunu vurguladı.

Ergin, AİHM Sekretaryası'nın verdiği bilgiye göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla, Türkiye aleyhine yargılamaların makul sürede sonuçlandırılamadığı iddiasına ilişkin 2 bin 500'den fazla başvurunun, daire gündemine kaydedildiğini, bunlardan 330'unun Türkiye'ye tebliğ edildiğini dile getirdi.

Hedef 12 ay

Son 2 yıl içinde üç ayrı mevzuat paketiyle yüksek yargı organlarının kapasitesinin artırıldığını, mahkemelerin iş yükünü azaltacak, adalet hizmetlerinin etkin ve verimli biçimde yürütülmesini sağlayacak pek çok önemli değişiklik yapıldığını belirten Ergin, şunları kaydetti:

''Son 4 yılda Yargıtay'a yıllık ortalama 650 bin dosya gelmiş, bunlardan her yıl 550 dosya incelenerek karara bağlanmış, her yıl 100 bin dosya, arşivde bekleyen dosyalara eklenmiştir. 2007 yılı başında arşivde bekleyen dosya sayısı 650 bin iken bu sayı 2011 sonunda 1 milyon 150 bine çıktı. Ancak yüksek yargının kurumsal kapasitesinin arttırılmasının sonucu olarak, incelenmeyi bekleyen dosya sayısı 1 milyon 150 binden 880 binin altına inerek 2011 yılı rakamlarına göre bu yıl iş yükü üçte bir oranında azaltılmıştır. Yargının hızlandırılması amacıyla devam eden çalışmaların nihayetinde, temyiz aşaması da dahil olmak üzere bu süreyi ortalama 12 aya indirmekte kararlıyız.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.