Piramit Haber

Türkiye hac organizasyonunda üst sıralarda

Türkiye

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Keleş, dünyadaki hac organizasyonları içerisinde Türkiye'nin organizasyonunun üst sıralarda yer aldığını söyledi.... 




ANKARA - Enes Kaplan 

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Şubat ayı sonunda Suudi Arabistan'la Hac Protokolü'nün imzalanacağını ve sorunların çözümüne ilişkin görüşmeler yapılacağını bildirdi. 

Hac mevsiminde 5 milyona yakın insanın kutsal mekanlarda bulunduğunu ifade eden Keleş, Suudi Arabistan'ın hac konusunda belli bir tecrübeye sahip olduğunu dile getirerek, ''Onlar açısından da kolay değil gerçekten. Bir anda dışarıdan gelenler, içeriden gelenler yani 5 milyona yakın insan aynı yerlerde toplanmış oluyor. Mekke-i Mükerreme coğrafi yapı itibarıyla dağlık bir yer. Bir de Haremi Şerif'in yanına büyük binalar yapılınca, etrafında indirme bindirme yerleri kalmadı. Dolayısıyla özellikle ulaşımda çok önemli sıkıntılar yaşanıyor'' diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın özellikle ulaşımda yaşanan sıkıntılar konusunda elinden gelen gayreti gösterdiğini ifade eden Keleş, bu sıkıntıları görüştüklerini ve imkanlar ölçüsünde çözüm getirmeye çalıştıklarını bildirdi. 

Türkiye'nin hac konusunda tecrübesinin örnek nitelikte olduğunu anlatan Keleş, hacıların karşılanması, iskanın planlanması gibi işleri kendilerinin yaptığını dile getirdi. Keleş, ''Dünyadaki hac organizasyonları içerisinde Türkiye'nin organizasyonu üst sıralara yerleşen bir yapıya sahip. Yani hamdolsun ki bu organizasyonlarla hiç kimse açıkta kalmıyor. Sokaklarda yatan hacımız yok'' ifadelerini kullandı. 

Diyanet'in hac organizasyonunda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği gibi hizmetlerin de olduğunu hatırlatan Keleş, 5 kişilik banyolu ve tuvaletli odalarda kalabilme imkanının olmasının, milyonlarca insanın toplandığı bir yerde çok önemli olduğunu söyledi. 

Keleş, hacıların havaalanlarında mağdur olmaması için de Suudi Arabistan'la gerekli görüşmelerin yapıldığını ifade etti.

Hac mekanlarındaki inşaat ve çalışmalar

Haccın ifa edildiği mekanların sınırlı olduğunu ifade eden Keleş, Arafat bölgesinde alınan tedbirler sonrası eskisi gibi sıkıntıların yaşanmadığını söyledi. 

Halk arasında ''şeytan taşlama'' olarak bilinen cemerat kısmında önceki dönemlerde mekan darlığı nedeniyle ezilmeler ve ölümler yaşandığını hatırlatan Keleş, yeni yapılan inşaatlarla buradaki sorunun çözülmüş olduğunu dile getirdi. 

Tavaf alanı genişletiliyor

Harem-i Şerif bölgesinde halen inşaatın devam ettiğini bildiren Keleş, inşaatın bir genişletme projesi olduğunu ve projenin tamamlanmasının ardından tavaf alanının da genişlemiş olacağını belirtti. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.