Piramit Haber

Töre ve namus yorumu

Türkiye

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, her namus cinayetinin, töre saikiyle işlendiğinin kabul edilemeyeceğine hükmetti.

ANKARA- Aylin Sırıklı Dal 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bir davada daire kararının kaldırılması istemiyle itirazda bulundu.

Başsavcılığın itirazı üzerine dosya Yargıtay Milanobet Ceza Genel Kurulu'na geldi. Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazını kabul ederek, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin onama kararını kaldırdı, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu.

TCK'nın 2. maddesinin 3. fıkrasında, ''kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamayacağı, suç ve ceza içeren hükümlerin, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamayacağının'' hüküm altına alındığı hatırlatılan Kurul'un gerekçeli kararında, şöyle denildi:

''Gerek 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun hazırlık çalışmaları, gerekse öğretideki görüşler yasal düzenlemeler ile birlikte değerlendirildiğinde, yasa koyucunun bilinçli bir tercih olarak 'töre saiki' kavramına yer verdiği ve 'namus saiki' kavramını kullanmadığı, töre saiki ile işlenen namus cinayetlerinin bu kapsamda mütalaa edilmesini arzu ettiği, buna karşın toplumda namus cinayeti olarak adlandırılan her kasten öldürme fiilini töre saikiyle kasten öldürme içinde değerledirilmesi gerektiğine ilişkin bir iradesinin bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Yasa koyucunun öngörmediği bir şekilde namus saiki ile töre saiki kavramlarının özdeşleştirilmesi, yasa maddesinin kıyasa yol açacak şekilde geniş yorumlanmasıdır ki buna TCK'nin 2/3. maddesi uyarınca yasal olanak bulunmamaktadır.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.