Piramit Haber

Talebimiz insanlık ekseninde meşrudur

Türkiye

SMDK Türkiye Temsilcisi Hoca, Arap Birliği Zirvesi'ne Suriye'yi temsilen katılan SMDK Başkanı Muaz el-Hatib'in Patriot füze savunma sistemi ile ilgili sözlerini değerlendirdi.

Arap Birliği Zirvesi'ne Suriye'yi temsilen katılan Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in Patriot füze savunma sistemi ile ilgili sözlerini AA'ya değerlendiren SMDK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca, Suriye muhalefetinin Esed yönetiminin saldırılarına karşı sivil katliamlarını engellemek ve yerleşim birimlerini koruyabilmek için tanksavar ve uçaksavar istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Esed rejimi, Scud füzeleriyle İdlib ve Halep kırsalını vuruyor, Scudlar çoğu zaman da Halep şehir merkezini hedef alıyor. Hatib, konuşmasında hava bombardımanına uğrayan savunmasız halkın bunun yanında kitlesel imha aracına dönüşen Scud füzelerine karşı da korunması gerektiğini hatırlatmıştır. Bu istek politik hesaplara kurban verilemez. Talebimiz tamamen insanlık ve vicdan ekseninde meşrudur. Tarih, 70 binin üzerinde insanın tüm dünyanın gözleri önünde öldürülmesini utançla yazacaktır. Uluslararası toplumun bu açıdan Suriye halkına karşı sorumluluğu vardır. Biz, dünyanın sivilleri katliamdan korumasını, en azından bu sorumluluğunu yerine getirmesini istiyoruz. Evet herhangi bir ülkenin askerlerini Suriye'de görmek istemiyoruz. Ne ABD'nin ne İran'ın ne de Rusya'nın. Ama eli kolu bağlanan Suriye halkının eşit şartlarda mücadele etme imkanlarının sağlanmasını istiyoruz. Ülkemizin evlatları Esed yönetimini devirecek motivasyona sahipler. Yeter ki şartlar eşitlensin.'' 

NATO krizden uzak duruyor

İki yıldır süren Suriye krizinin çözümünde ABD'ye büyük rol düştüğünü belirten Hatib, Arap Birliği Zirvesi'nde Suriye'yi temsilen yaptığı konuşmada, NATO'nun geçen yıl Türkiye hava sahasını korumak üzere, Türkiye'ye gönderdiği Patriot füze bataryalarına atıfta bulunarak, ''Bakan Kerry'den Patriot füzelerinin gölgelediği şemsiyeyi Suriye'nin kuzeyine doğru genişletmesini istedim; o da konuyu değerlendireceğine söz verdi. Hala, NATO'dan insanların hayatlarını koruyacak bir karar bekliyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.

İlk açıklamayı NATO Komutanı Stavridis yapmıştı

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis, 20 Mart'ta katıldığı Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde, NATO'nun Suriye'de muhtemel bir askeri mevcudiyete dair ihtimal planlamaları yaptığını ve Libya'da olduğu gibi bir angajmana girmeleri yönünde talep gelmesi halinde buna hazır olduklarını açıklamıştı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.