Piramit Haber

Son dönemde büyük bir artış göstermişti!

Türkiye

Ulusal İstihdam Strateji’nde Türkiye’nin yabancı kaçak işçiler için “hedef ülke” haline geldiği uyarısı yapılırken, bu işçileri çalıştıranlara hapis cezası dahil ağır cezaların uygulanması önerisi getirildi

Uzun sü­re­dir bek­le­nen 2014-2023 dö­ne­mi­ni kap­sa­yan "Ulu­sal İs­tih­dam Stra­te­ji­si" Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­lan­dı.

Yüz­de 5'e dü­şe­cek
Stra­te­ji­ye gö­re ha­len yüz­de 10,3 olan iş­siz­likora­nı 2023 yı­lın­da an­cak yüz­de 5’e in­di­ri­le­bi­le­cek. Stra­te­ji­de, is­tih­da­mın ART­tı­rıl­ma­sı için iş­ve­ren­le­re ye­ni yük ge­ti­ril­me­me­si, teş­vik ve ben­ze­ri iş­lem­le­rin dev­let büt­çe­sin­den kar­şı­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği bil­di­ril­di.

Cid­di ar­tış ya­şan­dı
Stra­te­ji bel­ge­sin­de, baş­ta Su­ri­ye­li ol­mak üze­re ya­ban­cı ka­çak iş­çi­lik ala­nın­da cid­di ar­tış­lar ol­du­ğu uya­rı­sı ya­pıl­dı. Tür­ki­ye­’nin ya­ban­cı ka­çak iş­çi­ler için tran­sit ül­ke ko­nu­mun­day­ken son yıl­lar­da he­def ül­ke ko­nu­mu­na gel­di­ği be­lir­ti­lir­ken, ya­ban­cı ka­çak iş­çi ça­lış­tı­ran iş­ve­ren­le­re ha­pis ve iha­le­ler­den men gi­bi cay­dı­rı­cı ce­za­la­rın ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği be­lir­til­di.

51 bin en­gel­li­ye iş
Stra­te­ji kap­sa­mın­da 2013 yı­lı iti­ba­riy­le ka­mu sek­tö­rün­de 22 bin 302 olan en­gel­li me­mur açık kon­ten­ja­nı­nın ta­ma­mı ile ka­mu ve özel sek­tör­de 28 bin 864 olan en­gel­li iş­çi açık kon­ten­ja­nı­nın ta­ma­mı 2015 yı­lı­na ka­dar dol­du­ru­la­cak. Ay­rı­ca, İŞ­KUR da 8 bin 436 olan per­so­nel sa­yı­sı­nı 3 bin 564 ye­ni per­so­nel ala­rak 2015 yı­lın­da 12 bi­ne çı­ka­ra­cak.

Yeni af olmasın
Stra­te­ji­de ka­yıt­dı­şı is­tih­dam­la mü­ca­de­le yi­ne ön­ce­lik­li he­def­ler ara­sı­na alı­nır­ken, tor­ba ya­say­la ye­ni af­la­rın ko­nu­şul­du­ğu bu dö­nem­de, ver­gi ve prim af­fı­nın ka­yıt­dı­şı­lı­ğa yol aç­tı­ğı uya­rı­sı ya­pıl­dı.


İstihdam artacak

Yi­ne stra­te­ji­ye gö­re is­tih­dam ora­nı 2023 iti­ba­riy­le yüz­de 55 dü­zey­le­ri­ne yük­sel­ti­le­cek. Ay­rı­ca her yıl 10 bin bi­li­şim uz­ma­nı ye­tiş­ti­ri­le­cek. Bu alan­da­ki is­tih­dam 2023'e ka­dar yüz­de 50 ar­tı­rı­la­cak.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.