Piramit Haber

Şehirler psikolojik ihtiyaçlara göre tasarlanacak

Türkiye

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak şekilde tasarlanacak..

ANKARA - Duygu Can

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler insanların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerini karşılayan estetik nitelikler taşıyacak şekilde tasarlanacak.

Görüntü kirliliği oluşturan çanak anten, tabela, uyumsuz dış cephe, atık ve enkazlar konusunda düzenleme yapmaya hazırlanan Bakanlık, belediye, valilik ve sivil toplum kuruluşlarından kentleri insanların psikolojisine göre, estetik ve yöresel mimariye uyumlu tasarlanmasını istedi. 

Bu doğrultuda Görüntü Kirliliği Kontrol Yönetmeliği taslağına göre, şehirler yalnızca insanların biyolojik gereksinimlerini karşılayan işlevsellik değil aynı zamanda toplumların psikolojik ve entelektüel gereksinimlerine cevap veren estetik nitelikler de taşıyacak.

Taslağa göre, hava kirliliği, yeşil alan yokluğu, monoton ve iç içe yapılaşma, görüş alan darlığı, dış cephe görüntüsündeki karmaşa, enkazlar, birikintiler, gelişigüzel atıklar, levha ve tabelalardaki oransızlık ve gelişigüzellik gibi kentlerde kirlilik oluşturan görüntülerin engellenmesine yönelik tedbirler alınacak.

Reklamlar şehirlere göre tasarlanacak

Şehirlerdeki reklam ve tanıtım panoları, estetik ve mimari dokuyu bozmayacak şekilde, kentin doğal ve tarihi siluetine göre tasarlanacak. Bina ve sair yapıların cephelerine yapılacak reklam ve tanıtım araçlarındaki ürün mesajı, cephe yüzeyinin yüzde 50'sini geçmeyecek.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.