Piramit Haber

'Savaşa gitmek isteyenlere..'

Türkiye

'Bölgede savaşa gitmek isteyenlere ve beraberindeki ekipmanların geçişine izin verilsin'

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kobani'de halen çoğu yaşlı 500-700 arasında insan bulunduğunu belirterek, Türkiye'ye "bölgedeki savaşa gitmek isteyen gönüllülerin ve beraberindeki ekipmanların geçişine izin vermesi için" çağrı yaptı.
Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Suriye'deki sorunun askeri yollardan çözülemeyeceğini ve sorunun çözümünün politik olması gerektiğini kaydetti. Şiddetin azaltılması konusunda yapılabilecek her şeyin yapılması gerektiğini vurgulayan Mistura, bunu sağlamak için bütün aktörlerle görüşmeler yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi.

Mistura, Kobani'deki gelişmelere de değinerek, Kobani'de halen çoğu yaşlı 500-700 arasında insan bulunduğunu, 10-13 bin kişinin de Türkiye ile Suriye sınırı arasındaki bölgede beklediğini belirtti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Kobani'de IŞİD saldırılarını engellemek için en az 20 yeri vurduğunu hatırlatan Mistura, ancak koalisyon güçlerinin saldırılarının burayı kurtarmak için yeterli olmadığını kaydetti.

- "Türk yetkilileri fedakarlık gösteriyor"

Mistura, "Türk yetkilileri fedakarlık göstererek ve etkin bir biçimde 200 binden fazla kişiyi Türkiye'nin içindeki iki kampta barındırıyor" dedi. Bütün bu çabaların yeterli olmadığına işaret eden Mistura, "Türk yetkililere, en azından bölgedeki savaşa gitmek isteyen gönüllülerin ve beraberindeki ekipmanların geçişine izin vermesi için çağrı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bölgede yeni bir trajedinin önlenmesi gerektiğini belirten Mistura, Srebrenitsa Katliamı'nı anımsattı.

Bir gazetecinin, bölgede savaşanların iki terörist grup olduğunu, yapılan çağrının Türkiye'nin terörizmi desteklemesi anlamına geleceğini ifade etmesi üzerine Mistura, kendisinin "insan hakları kavramı üzerinden konuya baktığını" söyledi.

Mistura, bölgedeki durumun çok karmaşık olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin almakta olduğu ve aldığı zor kararların farkında olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunu 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.