Piramit Haber

Saldırıya gerçekleştiren örgüt belli

Türkiye

İçişleri Bakanı Güler, Reyhanlı'daki saldırılara ilişkin, "Bizim açımızdan (şu örgüt, bu örgüt) diye bir şey yok. Örgüt belli" dedi..

TBMM

İçişleri Bakanı Muammer Güler Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Güler, Reyhanlı'da olayı düzenleyenlerle ilgili açıklama yaptığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

''Olayı düzenleyen örgütün, onları mensubiyeti, kime yakın olduklarını açıkladık. Tabii bunu kabullenmek istemeyenler var ya da olayı maniple ederek başka örgütler üzerine veya Suriyeli sığınmacılar üzerine yıkmaya çalışanlar var. Bir çok kişinin ideolojik bakışıdır. Böyle bir saptırmaya, manipülasyona, bilgi kirliliğine karşı valiliğe gerekli açıklamayı yaptırdık. Olay bizim açımızdan bellidir, failleri de bellidir. Asli faillerin yakalanması için yoğun bir çalışma var. Ama şu anda yakalananların hepsi yardım ve yataklık yapanlar, biri keşif çalışmalarında bulunanlar, depo sahipleri, araç, pasaport temin edenler, şahısların Suriye'ye gidişlerini gelişlerini temin edenler, Samandağ üzerinden gidiş gelişini temin edenler. Bizim açımızdan şu örgüt, bu örgüt diye bir şey yok. Örgüt belli.''

Güler, bir gazetecinin, ''Sınırlara yönelik ekstra önlemler alınabilir mi?'' sorusuna, sınırlarda her zaman tedbir alındığını belirterek, ''Ama düşünün 910 bin kilometrelik sınırdan bahsediyorsunuz. Her yerde, her an, dünyanın hiçbir sınırında böyle bir tedbir.... Ama fiziki tedbirler vardır, teknik donanımlar vardır, bunlar güçlendirilir. Yoksa dünyanın hiçbir yerinde asker dizemezsiniz, görevli dizemezsiniz sınırlara. Ama termal kameralarla izlenmeleri vardır, havadan izlenmeleri vardır, tel örgü, fiziki engel vardır. Bir çok sistem vardır. Türkiye'nin sınırlarında da böyle bir sistem elbette vardır'' karşılığını verdi.

Vatandaşlar ile sığınmacıların karşı karşıya gelmesinin esas tezgah olduğunu belirten Güler, şöyle konuştu:

''Bizim tezgaha gelmeyin demekteki gayemiz budur. Orada hemen olayın akabinde sanki oradaki sığınmacılardan kaynaklanıyormuş gibi Reyhanlı halkını onların üstüne kışkırtacak bir sürü manipülasyon yapıldı, bilgi kirliliğine yol açıldı. Ama buradan Reyhanlılar, Hataylılar bu tezgaha gelmemiştir. Onları yürekten kutluyorum. Acıları bu kadar derinken bu kışkırtmalara alet olmamışlardır. Bu kadar acının içinde yüreğimize su serpen bir konudur. Çünkü onları birbirine kırdırmak...Tezgah buydu. Ama bölgedeki insanlar, devlete ve millete bağlı, olayın ne olduğunu bilen, gören, insani mülahazalarla oraya gelmiş insanlara zulmetmeyecek kadar asil insanlardır. Kendilerini kutluyorum.''

Güler, AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın'ın Adana Valisi ile ilgili başvurusunun sorulması üzerine, ''Bana bir başvuru oldu, biz de konuyu inceliyoruz. Her inceletme müfettişlerle olmaz. Biz araştırdık. Araştırma safhası bitince soruşturmayı gerektiren durum olursa soruşturma yaparız. Şu aşamada müfettiş görevlendirmesi yapılmadı'' karşılığını verdi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.