Piramit Haber

Provokasyonlar olabilir ama biz kararlıyız

Türkiye

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreciyle ilgili olarak, ''Bunu istemeyenler olabilir, provokasyonlar olabilir ama biz kararlıyız, mücadelemizi ve çabamızı sürdüreceğiz'' dedi.

DİYARBAKIR

Atalay, Kaplan Düğün salonu'nda yapılan AK Parti Diyarbakır İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, 2 günden beri Diyarbakır'da hükümetin çözüm süreci ile ilgili çok önemli görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin normalleştiğini, önemli bir çözüm sürecinin yaşandığını belirten Arınç, şöyle devam etti:

''Bu sadece bölgenin, Kürt halkının değil ve Kürt meselesi diyoruz ama Türküyle, Kürdüyle herkesin meselesi. Ayağımıza takılmış pranga, gelişmemizi ve kardeşliğimizin gelişmesini engelliyor. Çözüm süreci yeni bir cesaretli adımdır. Hükümetimiz büyük bir kararlılık içerisinde ve sorunun çözümü için Türkiye'nin her kesiminden bütün bölgelerden bir destek var. Bu sürecin her safhası iyi planlanıyor ve yürütülüyor. Bunu yaparken, herkesin desteğini almak istiyoruz. Bunun için sürece desteği artırma yönünde çaba göstermelisiniz. Bunu istemeyenler olabilir, provokasyonlar olabilir ama Türkiye'nin bundan kurtarılmasını istemeyenler var. Ama biz kararlıyız devletin tüm kurumlarıyla mücadelemizi ve çabamızı sürdüreceğiz. Bu aynı zamanda bir samimiyet testidir. BDP için de, diğer partiler için de, terör kesimi için de, herkes için bir samimiyet testidir, çözüm isteniyor mu? istenmiyor mu? bunu göreceğiz. Ama biz samimiyiz, kararlıyız.'' 

Atalay, terörün izlerini silmek için ciddi çalışmalar yapılmakta olduğunu da belirterek, ''Terör mağdurlarına 14 ilde 2 milyar 946 milyon 209 bin lira tazminat ödendi. Terörün izlerini silmek için köye dönüşler için ciddi çalışmalar yapılıyor bu kapsamda 187 milyon lira harcandı'' diye konuştu. 

''Türkiye bu tarihsel rolünü iyi oynamalı''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de görüştükleri herkesin süreçten umutlu ve iyimser olduğunu dile getirdi. Eker, şunları kaydetti:

''Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt sorunu ve diğer sorunlarda da insanlara tekçi zihniyetle zulüm ettiler. Bu zulmün zihniyetleri hala bizimle mücadele ediyorlar. Bu yanlış sistemi bir kaleyi korur gibi koruyorlar. Biz de diyoruz ki, Türkiye'yi demokratikleştirip sivilleştireceğiz. Allah'ın izniyle bu topraklarda barışı tesis edeceğiz, hazreti İbrahim'in barışını, Selahattin Eyyubi'nin adalet anlayışını inşallah tesis edeceğiz. Türkiye tarihsel bu rolünü iyi oynamalı. Kendi meselesini çözecek güç ve iradeye sahip olduğunu ortaya koyabilmeli. Bu sorun bizim sorunumuz ve bu sorunu kardeşlik hukuku içerisinde çözeriz. Kürt sorununu çözerken, Türk sorunu veya başka etnik sorun çıkarmadan çözeceğiz.''

''Diyarbakır mülteci kampına döndü''

Bakan Eker, Diyarbakır'ın, yakılan boşaltılan köylerden gelen fakir insanların yaşadığı bir varoş şehir haline geldiğini, kentin tarihteki medeniyet merkezi olma vasfından adeta bir mülteci kampına döndüğünü söyledi.

Kürt sorununu ve terör baskısını çözdüklerinde Diyarbakır'ı kimsenin tutamayacağını ifade eden Eker, ''Bizim topraklarımızın ruhunda barış var. Diyarbakır'ın surlarına yukarıdan baktığınız zaman bir kalbe bezer, bu kalbin içerisinde binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani barış içerisinde yaşamışlar. Bir sistem Türkiye'de o kalbi kanatmaya başladı, biz yeniden onarmaya çalışıyoruz'' dedi. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.