Piramit Haber

On yılda 70 bin kişiye istihdam

Türkiye

Başbakan Yardımcısı Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 10 yılda ülke ekonomisine 2 milyar 600 milyon lira yatırım yaptığını ve bununla 70 bin kişiye istihdam sağladığını kaydett

TBMM

TBMM Genel Kurulu'nda gündemdışı konuşmaya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu yıl şehircilik perspektifiyle vakıf medeniyetine bakmak istediklerini söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda takdire şayan hizmetlerinin bulunduğunu belirten Arınç, Genel Müdürlüğün son 10 yılda ülke ekonomisine 2 milyar 600 milyon lira yatırım yaptığını ve bununla 70 bin kişiye istihdam sağladığını kaydetti. 

Arınç, 2003-2012 yılları arasında ülke genelinde il ve bölge ayrımı yapılmaksızın 3 bin 750 vakıf eserinin onarım ve restorasyonunun tamamlandığını anlatarak, "Genel Müdürlüğümüz ecdadımızın emanetlerine sahip çıkma gayretini hakkıyla ortaya koymaktadır" dedi.

Bunun bir heyecan ve sahiplenme işi, hizmet etme şuuru olduğunu belirten Arınç, tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin vakıflara sıcak baktığını, bunun son derece önemli olduğunu ve devam etmesini arzu ettiğini vurguladı.

"Vakfı, vakfiyesine uygun kullanmak gerekiyor"

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve arkadaşlarının, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait yerlerde ikamet eden din görevlilerine açılan ecrimisil davalarıyla ilgili araştırma önergesinin dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü anımsatan Arınç, bunu, konuyu gündeme getirme açısından doğru bulduğunu ancak araştırma komisyonu değil yasal düzenleme teklifinde bulunulması gerektiğini kaydetti.

Vakıflar konusunda bakarken diğer emlaklar gibi düşünmemek gerektiğini vurgulayan Arınç, "Bu işin özelliği var. Çünkü vakıf konusu, vakıfların anayasası tabir edilen vakfiyelere dikkat edilmek suretiyle takip edilmelidir" dedi.

Bu teklife olumsuz cevap vermelerinin, Vakıflar Meclisinin kararıyla olduğunu aktaran Arınç, "(Bu yerlerde imam ve müezzinler hiçbir kira vermeksizin otursunlar...) Bu güzel bir şey ama bu, vakfiyelere ve bizim mevzuatımıza uygun değil. Dolayısıyla vakfiyelerde ve mevzuatta uygun bulunmayan bir şeyin 'canım bunlar imam ve müezzinlerdir, otursunlar ne olacak' diyemeyiz. Hiç kimse kusura bakmasın. Onlar da devletin memurlarıdır. Kendi teşkilat kanunlarına tabidirler. Özlük haklar gibi konular, bir süre önce yapılan düzenlemeyle en iyi noktaya çıkarılmıştır" diye konuştu.

Din görevlilerinden alınan ecrimisil veya kira bedelinin 50 ile 160 TL arasında değiştiğini bildiren Arınç,"Bu bedelin ısrarla verilmek istenmemesini ben takdirlerinize sunmak istiyorum" dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.