Piramit Haber

'Kürdistan'ın tohumları ekiliyor'

Türkiye

İngiltere'de haftalık yayınlanan Economist dergisi, Kuzey Irak'taki gelişmeleri ve Türkiye'deki yansımalarını analiz etti.

İngiliz Economist dergisi bu hafta sayfalarında, Türkiye'deki Kürtler'le ilgili son siyasi durumu, Türkiye siyasetindeki ve Kuzey Irak'taki gelişmeler ışığında ele alan bir yazıya yer verdi.
Yazı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Yalaza köyü ve civarından izlenimlerle başlıyor.

Devamında ise HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın açıklamaları aktarıldı. Kışanak'a göre, Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu bölgelerde referandum yapılırsa "Halkın yüzde 80'i bağımsızlık" ister.

KÜRDİSTAN'IN TOHUMLARI EKİLİYOR
Lice'nin Yalaza köyünde 'özgür Kürdistan'ın tohumlarının ekildiği' yazan dergi, Türkiye'de ilk kez Kürtçe dilinde eğitim verecek okulun yakında Yalaza'da açılacağı aktarılıyor.

Yalaza'da daha önce hint keneviri ekildiğini, PKK'nın büyüyen uyuşturucu ticaretini yasakladığını, bu nedenle artık köydeki tarlaların artık tütün ve yasal ürünlerle ekili olduğu belirtiliyor.

DEVLET BURAYA AYAK BASAMAZ!
Derginin görüştüğü Serdar Çelik isimli bir PKK üyesi, 'Yalaza'nın tüm Kürdistan için bir komün modeli olacağını, devletin buraya ayak basamadığını' söylemiş.

Economist, Lice-Diyarbakır karayolu üzerinde bir askeri kontrol noktasından bir kilometreden daha az mesafe uzaklıkta PKK bayrağının dalgalandığını belirtiyor.

KÜRTLER KAZANIYOR
Lice'deki karakol protestolarına ve geçen ayki olaylarda iki kişinin öldürülmesi sonra 14 aylık ateşkes sürecinin çökme ihtimalinin oluştuğunu yazan Economist bu gerilimde Kürtler'in kazandığını belirtiyor.

Dergi, Lice'de karakol inşaatlarının durdurulduğunu, daha fazla PKK bayrağının asıldığını, hükümetin yeni bir reform paketini açıkladığı, hapisteki binlerce Kürt siyasi eylemcinin salıverildiğini, özel okullarda Kürtçe eğitime olanak sağlayan yasaların meclisten geçtiğini belirtiyor.

Dergiye göre Türkiye'nin başka yerlerinde ayrımcılıkla karşı karşıya olduklarını söyleyen sıradan Kürtler bu gelişmelerden etkilenmemiş durumda.

HALKIN YÜZDE 80'İ BAĞIMSIZLIK İSTER
Economist'e konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, ağırlıklı olarak Kürtler'in yaşadığı bölgelerde bir referandum yapılması durumunda 'halkın yüzde 80'i bağımsızlık lehine oy kullanacağını' söylüyor.

Economist, Kuzey Irak'la ilgili son dönemli gelişmelerden, yani Kerkük'ün Kürt yönetimince ele geçirilip bağımsızlık yolunda da hızlanılmasından, Türkiye'nin Kürtlerinin heyecanlandığını yazıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ın Kürt bölgesini yakın bir müttefik olarak gördüğünü ve onu teşvik ettiğini ekliyor dergi.

TÜRKİYE'NİN PLANI

Kışanak, Türkiye hükümetinin Türkiye sınırları dışında küçük bir Kürdistan'ın kurulmasına izin vermekle büyük bir Kürdistan'ın kurulmasını engellemeyi düşündüğünü söyledi.

Özerlik ihtimaliyle ilgili dergiye konuşan AK Parti milletvekili Galip Ensarioğlu, en fazla sunabileceklerinin, şiddete karışmamış PKK'lı tutuklular ve savaşçılar için af, mevcut terörle mücadele yasalarının rafa kaldırılması, Kürtçe eğitime devlet okullarında da izin verilmesi olduğunu söylüyor.

Yazının sonunda Yalaza'daki PKK'lı Çelik'in, Türkiye Kürtlerinin kendi gelecekleri hakkında kendilerinin karar vereceği yönündeki sözlerine yer veriliyor.

HABER İÇİN TIKLA>>>

Yorumlar (7)

Memet sait yıldız 10 Yıl Önce

Sayın kışanak bu yalan dolu yazıları nasıl desteklersiniz artık birleştirici olmasınız eğer bu memlekette yaşamak istiyorsak buna ihtiyacımız var böyle gider seniz emin olun 0 çekeceksiniz

ahmet yavuz 10 Yıl Önce

Yaziklar olsun eger boyle birsey var ise. Bu mu bizim devletin cozumu inanmak mumkun degil. Pusuda bekleyen uyumamis sadece zamanini kollayan milletimiz eger ayaklanirsa o zaman gorecek herkes. Kardeslikse kardeslik. Ama kardeslik oldu kalleslik. Bu topraklari savasark alanlarin kemikleri sizliyor lan.kimin topragini kime veriosunuz ozerklikte neymis insan gibi yasiyorduk bunlar kürt uzak durun ayrimi mi vardi dis guclerin masasi oldunuz insanliginizi kaybettiniz be. Durun durun hersyin bir zamani var

kerem yurt 10 Yıl Önce

bence cok dogru bir yazi hukumet paralel devlet diye tutturmus medyada da baska birsey yok doguyla ilgili hangi kanalda haber var gülten kisanak cozüm süreci sonunda o.c abdullah ocalanin 2015 yilinda serbest kalacagini soyluyo ama hic kimseden cit cikmiyo Türk halkini uyutuyolar suan

Trabzonlu 10 Yıl Önce

Referandum olsa Kürtlerin 80% i Bağımsız ister söylemi bir kocaman yalandır..15 Milyon Kürt kökenli Türk vatandaşın olduğunu düşünürsek 12Milyonu Pkklı daha doğrusu BDPli olması lazım..BDPin yandaşları 1veya 1,5 Milyondur..Geri kalan Kürtler Müslüman oldukları için Pkk Teröründen nefret ederler..

engin 10 Yıl Önce

ingiliz işine geldiği gibi yazar ama tayyip böyle oyunları bozar

kürt 10 Yıl Önce

Durduk yere yabancı güçler gelip alın size silah alın size dil alın size bayrak diyerek mi başladı bu olaylar azıcık akıllı olun doğudaki yapılan katliamları unutmayın askerin köylerde milleti çırıl çıplak edip dövmesini karılarına kızlarına bacılarına yapılanları sinesine çekip Kürtçe konuşuyor diye şehrin ortasında dövülmesine Kürtlerin ikinci sınıf vatandaşmış gibi görürsen tabi ki özerklikten ister bağımsızlıkta .. Az akıllı olun neden kurtuluş savaşında bağımsızlık veya özerklik istenmeden Türk kardeşleriyle omuz omuza savaştılar da sonradan rahatlarını bozdular isteselerdi o zaman bağımsız kukla dini ilan eder Türklerin devlet kurmasına izin vermezlerdi siz minnetinizi gayet iyi gösterdiniz....

Kara Kürt 10 Yıl Önce

Kardeş ben batıdayım on sendirde ordayım ha şuan ayrımcılık yok eskiden köylerde terörü tc askerleri yapıyordu biz o günlerden bas ediyoruz şimdi zaten Kürt halkına bi şey diyemeZler yakında size petrolde satarız .....

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.