Piramit Haber

Krizler geçicidir dostluklar ebedidir

Türkiye

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Mısır'la diplomatik ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirilmesine ilişkin soruyu yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye ve Mısır'ın her zaman birbirine saygı duymuş iki önemli bölgesel güç olduğunu, Türkiye'nin Mısır'da yaşananlara ilkesel olarak gösterdiği tavrın, Mısır halkıyla ya da devletiyle olan derin dostluk bağlarını etkilemeyeceğini söyledi.

Türk hükümetinin görüşünün dayandığı temel ilkenin, Mısır halkının iradesine saygı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu ülke halkının son yüzyıl içinde ilk defa çok adaylı, adil ve şeffaf seçimlerle bir cumhurbaşkanı seçtiğini hatırlatarak, "Bu seçim, belki de Mısır halkının ilk defa iradesini ortaya koymasıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin, 3 Temmuz askeri darbesine gösterdiği tepkinin aslında Mısır halkına duyduğu saygının sonucu olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, o günden bu yana Mısır'da demokrasiye dönüşü sağlayacak her sürece katkıda bulunabileceklerini ifade ettiklerini, doğrudan-dolaylı her çalışmanın içinde olduklarını belirtti.

Davutoğlu, "Çünkü Türk-Mısır halklarının dostluğu ebedidir, krizler geçicidir, dostluklar bu anlamda ebedidir. Mısır, bölgenin ve Arap toplumunun omurgasıdır. Mısır'ın istikrarı, bölge istikarıyla doğrudan ilişkildir" değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin istişareler için çağrıldığını ve iyi niyet göstergesi olarak daha sonra görevine geri döndüğünü hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Ancak bugün, 3 Temmuz darbesinden sonra Mısır'da işbaşına gelen geçici yönetim böyle bir karar aldığını bize bildirdi. Biz de mütekabiliyet esasına bağlı olarak aynı tepkiyi verdik. Bu, kendi ülkemize ve savunduğumuz ilkelere duyduğumuz saygının bir gereğidir.

Ancak şunu da her zaman vurguladık ve vurgulamaya devam edeceğiz; Türk-Mısır dostluğu ebedidir. Bu günler geçer, Mısır'da halkın iradesine saygı duyan bir yönetim iş başına gelir, o zaman Türk-Mısır ilişkileri bugün olduğundan da çok daha ileri düzeylere hep birlikte taşınır. Bu geçici krizleri, olağanüstü bir dönemden geçen dost ve kardeş bir ülkenin içinde yaşanan gel-gitler olarak değerlendiririz ama Türk ve Mısır dostluğu bu problemleri aşabilecek güçtedir, ölçektedir.

 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.