Piramit Haber

Köprü ve otoyollar için 3 dev yarışıyor

Türkiye

Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi bugün yapılacak. Özelleştirme işlemi, tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilecek.

 En büyük özelleştirme işlemlerinden biri olan köprü ve otoyol özelleştirmesi ihalesine 3 konsorsiyum katılacak. Bunlar, ”Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu”, ”Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu” ve Autostrade Per I’Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu” olacak.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, ”Amacımız, özelleştirme sonrası hem fiyatların kontrolünün kamuda kalmasını sağlamak hem de o yolların standartlarını en üst seviyede tutacak bir mekanizmayla özelleştirmek” demişti.
İhale neleri kapsıyor

İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, ”Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu”, ”Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu”, ”Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu”, ”Toprakkale-İskenderun Otoyolu”, ”Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu”, ”İzmir-Çeşme Otoyolu”, ”İzmir-Aydın Otoyolu”, ”İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu”, ”Boğaziçi Köprüsü”, ”Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu”, bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.
Özelleştirilmesi gündemde olan köprü ve otoyollar adeta Darphane ile yarışıyor. Son 10 yılda köprü ve otoyollardan elde edilen gelir 4,5 milyar liraya ulaştı.

Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2001 yılından bu yana (2011 yılı ekim ayı sonu itibarıyla) köprü ve otoyollardan elde edilen gelir 4 milyar 492 milyon 366 bin lira oldu. Bu gelirlerin yaklaşık 2,5 milyar lirası otoyollardan sağlanırken, 2 milyar lirasını ise Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nden alınan geçiş ücretleri oluşturdu.

Sağladığı zaman ve akaryakıt tasarrufu da eklenince, adeta para basan köprü ve otoyolların getirileri çok daha büyük rakamlara ulaşıyor.

Geçen araç sayısı da gelir de arttı

Köprü ve otoyollardan son 10 yılda geçen araç sayısı da elde edilen gelir de gözle görülür şekilde arttı. 2001 yılında köprü ve otoyollardan bir yılda geçiş yapan araç sayısı 187 milyon 412 bin iken, bu rakam 2010 yılında yüzde 75,8 artışla 329 milyon 639 bine yükseldi. 2011 yılın 10 ayında ise köprü ve otoyollardan 294 milyon 802 bin araç geçiş yaptı.

Buna karşılık son 10 yılda köprü ve otoyollardan elde edilen gelirler ise yüzde 250 artış gösterdi. Gelirlerdeki yüzde 250 artışın, yaklaşık 100 puanlık bölümü köprü ve otoyol ücretlerine gelen zamlardan kaynaklandı. 2001 yılında köprü ve otoyallardan 197,7 milyon lira gelir elde edilirken, 2010 sonu itibarıyla bu rakam 690 milyon lirayı buldu. Bu yılın 10 ayında ise köprü ve otoyollar 617,9 milyon lira gelir getirdi.

Son 10 yılda 14 bin 604 kilometre bölünmüş yol, 522 kilometre de otoyol yapımı gerçekleştirildi. Köprü ve otoyollardan son 10 yılda elde edilen gelir, bu dönemde yapılan bölünmüş yolların yaklaşık yüzde 12’sinin maliyetini karşıladı.



Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.