Piramit Haber

Kadınlar tütünle mücadelede yer almalı

Türkiye

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Tütünle mücadelede de en önemli etken, kadınların katılımını sağlamak, aileyi sürece katmak olacaktır" dedi..

İstanbul

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Tütünsüz Günü çerçevesinde Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen “Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması” sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, dünya genelinde 1,2 milyar insanın aktif, çok daha fazla insanın ise pasif olarak etkilendiği zararlı bir alışkanlık olan sigarayla mücadele edildiğini söyledi.

"Türk gibi sigara içmek" tabiri

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sigara alışkanlığının kendileri için çok zor bir mücadele alanı olduğunu belirterek, "Çünkü 'Türk gibi sigara içmek' tabirinin hüküm sürdüğü bir toplumduk" diye konuştu.

Bu tabirin bir maharet değil, zafiyet olduğunu insanlara kavratmaları gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli ihtiyaç ise siyasi kararlılıktı. Bizi bugün dünyadaki diğer mücadele örneklerinden ayıran ve öne çıkaran en büyük farkımız da ortaya koyduğumuz siyasi kararlılığımız oldu. Sayın Başbakanımızın tütünle mücadelede üstlendiği liderlik sayesinde uzun soluklu bu maratona güçlü ve hızlı adımlarla başladık. 

Batı ülkelerine göre geç başladığımız tütün salgınıyla mücadelede DSÖ'nün tütün kontrol çerçeve sözleşmesi stratejilerini 176 ülke içerisinde tamamen uygulayan ilk ülkeyiz." 

Kadınlar aktif olacak

Bugün bu alanda elde ettikleri başarıyı dünya ile paylaşmak istediklerini anlatan Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi tütün kontrolü çalışmalarında başarıyı gösteren en önemli sonuçlardan bir tanesi sigara içme oranında yaşanan düşüştür. Bu sonuçlara göre, ülkemizde 2008'de yüzde 31 düzeyinde olan sigara içme oranının bugün yüzde 27’lere gerilediğini görmekteyiz. 2008'de sigara içen 2,2 milyon insanımızın artık sigara içmiyor olması bizi gururlandıran en büyük kazancımızdır. 

Bir başka veri ise erkeklerde sigara bırakma oranının kadınlara göre biraz daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Önümüzdeki süreçte kadınlarımızı tütün salgınına karşı korumada daha özenli davranmamız gerektiğini fark ettik. 

Tütünle mücadelede en önemli etken, kadınların katılımını sağlamak, aileyi sürece katmak olacaktır, gelecek nesilleri etkin korumak olacaktır. Önümüzdeki dönemde tütünle mücadelede kadınlarımızın bu kampanyaya katılmasında daha aktif rol üstleneceğiz."
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.