Piramit Haber

İşte Karaman'da son durum!

Türkiye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında her iki saatte bir su yükseldiğini söyleyerek zaman aleyhimize işliyor diye konuştu.

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki Pamuklu Köyü yakınlarında bulunan kömür ocağını dün öğle saatlerinde su bastı. Madende mahsur kalan işçilerden 20'si kurtarılırken 18 işçi ise mahsur kaldı. Torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapanan ve 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtilen kömür ocağında, kurtarma çalışmaları devam ediyor.
İSİMLERİ BELLİ OLDU
08.30- Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:

"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu."

SU SEVİYESİ DÜŞMEYE BAŞLADI

05.30- Dalgıçların çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, "Bir artı gelişme özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık.
Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" diye konuştu.

Yeni jeneratörlerle bölgenin 250 kW'lık mevcut kurulu gücünün 6 katıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Yıldız, çok daha seri şekilde su seviyesini düşürmeye gayret edeceklerini vurguladı.

İki saat içinde bir derin kuyu pompası daha bağlayacaklarını dile getiren Yıldız, "10-12 bin tonluk suyu daha hızlı eritebiliyor olmamız lazım.

Saatlik performansları anlık olarak takip ediyoruz. Gün aydınlandığında bir merhale kat etmemiz, bir seviyeye gelmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

03.00- 18 madenci için bekleyiş sürerken Enerji Bakanı Yıldız, su seviyesinin yükselmeden düşmeye doğru eğilim gösterdiğini açıkladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.

02.00- Bölgedeki çalışmalar sürdürülüyor. Tahliye işleminin sabah saatlerinde tamamlanacağı belirtiliyor. Henüz madendeki 18 işçiye ulaşılamadı.

00.50- Yürütülen çalışmalarla ilgili bir kez daha kameraların karşısına geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma ekiplerinin vardiyalı olarak üç ayrı ekibin, dinlerek çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Halen madende 10-11 bin ton arası su bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, yeni pompalarla saatte 180- 200 ton su tahliye yapıldığını söyledi. Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından adli ve idari soruşturmanın yapılacağını ifade etti.

22:30- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı. Sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu belirten Bakan Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp (10 BİN TON)olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor.

Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda.

29 EKİM KUTLAMALARI İPTAL Mİ? 
 
Maden ocağındaki kaza sonrası, maden ocağının taban bölümü tamamen su altında kaldı. 10 bin tona yakın suyun tahliyesi için kurtarma ekipleri gece boyu çalıştı. Pompaların yetersizliği üzerine, civar illerinden takviye ekipler ile jenaratörler bölgeye sevk edildi. Mahsur kalan madencilerin suyun 50 metre altında bulunuyor.
ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK
"Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek.

Kaza sonrası Karaman'a hareket eden üç bakan, Ermenek'teki maden ocağında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

"SU SEVİYESİ 2 SAATTE BİR YÜKSELİYOR" 
Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselme devam ediyor. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız.

SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE
 
Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır.
İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak." 

"KAZA İŞÇİLERİ YEMEKTE YAKALADI"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu: 

"Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak.

Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.

MADENCİ YAKINLARINDAN BAKANLARA TEPKİ
 
Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi. 
 
Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek, "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, "Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, "Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.
 
BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR
 
Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu: 
"25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."
 
Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.
 
CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ
 
Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi. 
 
Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.