Piramit Haber

IŞİD Türk bayrağını indirdi!

Türkiye

Musul'da Türk Konsolosluğu'nu basıp konsolosluk çalışanlarını rehin alan IŞİD'in Türk bayrağını indirdiği ve konsolosluğa yerleştiği öğrenildi.

Musul Başkonsolosluğu'nu basıp 49 Türk'ü rehin alan IŞİD militanlarının, konsolosluktaki Tük bayrağını indirdikleri öğrenildi.
IŞİD baskınının ikinci günü (dün) Türk Konsolosluğu’nun önünden geçen Iraklı bir görgü tanığı, IŞİD militanlarının konsolosluğun kapılarını açtıklarını ve içeriye yataklar serdiklerini anlattı.

Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre, Iraklı görgü tanığı, bayrağın çekildiği direğin boş olduğunu söyledi. Görgü tanığı, içerideki IŞİD militanlarından bazılarının konsolosluktaki Türk özel harekâtçıların binada bıraktıkları kıyafetleri giymiş olduğunu da aktardı. 



Sözkonusu kaynağa göre IŞİD, konsolosluk araçlarını yakmadı, kontrol altında tutuyor.

REHİNELER NEDEN BIRAKILMADI?
Musul’da başkonsolosluğumuzu basıp personeli ve yakınlarını rehin alan IŞİD’in, kentte Türkiye’ye yönelik herhangi bir eylem yapılmayacağı mesajı verdiği halde son 2 günde tavır değiştirdiği ortaya çıktı.

Başkonsolosluk, Türk yetkililer IŞİD’le temas halinde olduğundan tahliyede geç kalmış. Türk rehinelerin bırakılması konusunda yaşanan gecikme de IŞİD içindeki görüş ayrılıklarından kaynaklanmış.


IŞİD REHİNELER İÇİN PARA İSTEDİMİ? 
IŞİD’ın Türk personeli ve yakınlarını başka bir bölgeye nakledip rehin almasının ardından kısa süre içinde IŞİD ile temasa geçildi. Örgütün hiçbir parasal talebi olmadı. Herhangi bir takas pazarlığı da yapılmadı. Türk rehineleri tutan grup, çok güvendikleri aracılara 24 saat içinde bırakabileceklerini söylediler.

Ancak Türk rehineleri tutan grup ile IŞİD’in komutanları arasında iletişim kurulmasıyla durum değişti. Serbest bırakma işlemi ilk 24 saatte gerçekleşmedi. IŞİD militanlarının Türkiye Başkonsolosluğu’nu bastıklarında bu kadar insanla karşılaşacaklarını beklemedikleri de gelen bilgiler arasında.

OPERASYON YAPILACAK MI?

ABD Yönetimi ile yapılan temasta, Washington yönetiminin önerisi “Müzakerelere sonuna dek devam edin, ilk hedef bütün rehineleri sağ salim kurtarmak olsun” oldu. Ankara’da son 48 saatte yapılan görüşmelerin temel değişmez görüşü de bu şekilde ortaya koyuldu.

Herhangi bir operasyon ihtimali ele alınmadı ve Türklerin serbest kalması konusunda IŞİD’i ikna edebilecek bütün isim ve gruplarla temasa geçildi.

Üst düzey bir yetkili, IŞİD’in de ‘güvenilir aracılar’ sayesinde oldukça yapıcı davrandığını, Türk personelin herhangi bir askeri girişime ihtiyaç duyulmadan teslim alınması için çalıştıklarını söyledi.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.