Piramit Haber

İmzalanmış protokol yok 

Türkiye

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nda protokol tartışmalarına açıklık getirdi.

ANKARA - Fatma Can 

Hak-İş Genel Nakitbahis Başkanı Mahmut Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın işçi ve işveren temsilcileriyle görüştüğünü belirti.

Arslan, görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik ve kendisinin katıldığını hatırlattı. Arslan, şöyle konuştu: 

''O gün, Başbakan ile yaptığımız görüşmede, bir protokol imzalandı. Protokolde, uzlaşılamayan maddelerin Meclis'te görüşülerek sonuçlandırılması konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na yetki verildi. İkinci bir uzlaşma da Meclis'in ivedilikli olarak görüşmesiydi. 
Uzlaşılmış 6 madde için imzalanan bir protokol yok. Protokolde 6 madde var ama bunların çözümüne için Bakana yetki verilmesi yönünde bir protokol var. Protokol, tarafların üzerinde uzlaşamadığı konularda, yani 3 ay yüzde sıfır baraj olması, 30 kişinin altında çalışanı olan işyerlerinde düzenleme yapılması, işyerlerinin önünde çadır kurulmaması gibi taleplerin çözümü için Bakan Faruk Çelik'e yetki verilmesini içeriyor.''

3 ay, bizim olmazsa olmazımız

Hak-İş'in, istatistiklerin yayınlanacağı tarihe kadar yani 3 ay süre için Ekonomik Sosyal Konseye bağlı konfederasyonların sendikaları için işkolu barajının yüzde sıfır olmasını, Öz Büro-İş ile Medya-İş sendikaları için istediği yönünde yorumlar yapıldığını belirten Arslan, şunları söyledi: 

''Sadece Hak-İş'in değil, DİSK'in ve Türk-İş'in de yüzde 1'i geçemeyen sendikaları var. Hepsine aynı imkan verilsin. 3 ay, bizim gerçekten olmazsa olmazımız olduğu için. Yoksa biz, 3 aya razı değiliz. Hak-İş'e bağlı Öz Büro-İş, Öz-İş, Öz maden-İş, Birlik Orman-İş sendikalarımız da yüzde 1 barajını aşamıyor. Oleyis ile Medya-İş'in de sorunu var gibi görünüyor ama çözülmeyecek gibi değil. Türk-İş'e bağlı Ağaç-İş, Orman-İş, T. Deri-İş, Koop-İş ve Tümtis ile DİSK'e bağlı Tümka-İş ve Sosyal-İş de yüzde 1 barajını aşamıyor. Yani toplamda 13 sendikanın yüzde 1 barajıyla ilgili sıkıntısı var. Biz 3 ay için yüzde sıfır olmasını tüm bu sendikalar için istiyoruz.'' 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.