Piramit Haber

Halepçe katliamı kurbanları anıldı

Türkiye

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından Enfal ve Halepçe katliamının 25. yıl dönümünde düzenlenen törende, saldırılarda hayatlarını kaybedenler anıldı

SÜLEYMANİYE

Halepçe'deki Şehitler Anıtı'nda gerçekleştirilen törende konuşan IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Halepçe katliamının Kürt halkının unutmadığı bir trajedi olduğunu söyledi. Eski Irak rejimi tarafından Halepçe'de Kürtlere yönelik büyük bir katliam yapıldığını ve dünyanın bu katliama kayıtsız kaldığını söyleyen Barzani, ''Bugün bizim için çok acı bir gün. Bugün burada şehitlerimizi anıyoruz. Bileşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere bütün ülkelerin bugün bizi görmesini istiyoruz'' dedi.

Halepçe katliamının BM tarafından soykırım olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Barzani şöyle devam etti:

''BM'den Kürt halkına rejim tarafından yapılan katliamları soykırım olarak kabul etmesini istiyoruz. Bunun için daha kaç Halepçe daha yaşansın, kaç Kürt daha katledilsin! Halepçe bombalandığı gün BM tarafından soykırım olarak kabul edilseydi, Kürtlere karşı yapılan katliamlar olmayacaktı. Enfal olmayacaktı. Toplu mezarlar engellenecekti. Bugün bütün devletlerin görevi, insani ve ahlaki davranmak ve Halepçe'yi kınamaktır.'' 

Diyarbakır'da da bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri, Halepçe katliamının 25. yıldönümü nedeniyle Ofis semtinde biraraya geldi.

Üzerinde katliamı anlatan fotoğrafların yer aldığı kefeni andıran beyaz çarşaf giyen gruptakiler, ellerinde meşalelerle Koşuyolu Parkı'na kadar yürüdü.

Burada, Halepçe katliamını anlatıldığı sinevizyon gösterisinin ardından grup, İnsan Hakları Anıtı'nın çevresinde mum yaktı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.