Piramit Haber

Fatih zirve bir şahsiyettir

Türkiye

Dışişleri Bakanı Davutoğlu,"Fatih Sultan Mehmet, aziz milletimizin ta Orta Asya'dan Viyana'ya doğru giden o adalet yürüyüşüne öncülük eden zirve bir şahsiyettir" dedi..

KOCAELİ 

Gebze Belediyesince Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün 532. yıl dönümü dolayısıyla Fatih'in vefat ettiği Hünkar Çayırı'nda düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, böyle bir mekanda, böyle bir anmayı tertip edenlere teşekkür ettiğini belirtti.

Bazı mekanların "ulu" olduğunu, insanlara ulu şahsiyetleri hatırlattığını dile getiren Davutoğlu, Hünkar Çayırı'nın da Fatih Sultan Mehmet'i hatırlattığını söyledi.

Fatih Sultan Mehmet'in, bir milletin tarih içindeki kutlu yürüyüşünü temsil ettiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Fatih, aziz milletimizin ta Orta Asya'dan Viyana'ya doğru giden o adalet yürüyüşüne öncülük eden zirve bir şahsiyettir. Eğer o şahsiyetleri anlarsanız, eğer o şahsiyetlerin niçin yaşadığını, niçin ter döktüklerini, niçin cihat ettiklerini anlarsanız, o milletin ruhunu da anlarsınız. Onun için Fatih Sultan Mehmet Han'ı anlamak, bizim için ulu bir vazifedir, bir görevdir, sık sık, tekrar tekrar hatırlamamız gereken kaçınılmaz bir vecibedir. Çünkü o, bizim siyasetimizin, medeniyetimizin zirve şahsiyetidir."

"Bakan Davutoğlu, Fatih'in, bütün Rumeli'de ve Anadolu'da 208 cami inşa ettirdiğine işaret ederek, Fatih Sultan Mehmet Han'ın emanetine sahip çıkmayı nasip eylemesi için dua ettiklerini söyledi.

Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın

Etkinlikte konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de bu tür etkinliklerin insanları değerleriyle buluşturduğunu belirtti.

Bakan Ergün, Fatih Sultan Mehmet dedikleri zaman sadece İstanbul'un fethi değil, birçok şeyi birden anlamak mecburiyetinde olduklarını vurgulayarak, "Fatih dediğimiz zaman, geniş ufuklara bakan insanı hatırlayacağız. Yatakta ölümü beklemek var, büyük ideallerin planlarını yaparken bu otağda hayatını kaybetmek var. 'Nasıl olsa ölüm gelecek' diye büyük ideallerin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyelim. Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmet'ten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi budur" ifadesini kullandı.

Fatih Sultan Mehmet anıldı

İstanbul Fatih Belediyesi'nce cuma namazı sonrasında düzenlenen etkinlikte, mehteran takımı marşlar seslendirirken, 5 bin kişilik yemek dağıtıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği anma etkinliğinde, etli pilav, ayran ve tulumba tatlısı ikram edildi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.