Piramit Haber

Devrimden sonra dostluk arttı

Türkiye

Mısırlı gazeteci-yazar Huveydi, 25 Ocak Devrimİ'nden sonra Türkiye ve Mısır arasındaki dostluğun arttığını söyledi.

İSTANBUL - Orhan Güvel
Başbakanlık tarafından düzenlenen Medeniyetler İttifakı Konferansları'nın konuğu olarak İstanbul'a gelen Mısırlı gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, AA muhabirine Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Mısır ve Türkiye arasındaki dostluğun 25 Ocak devriminden sonra arttığını ifade eden Huveydi, Türk hükümetinin Kürt sorununu çözmeye yönelik çabalarının takdire şayan olduğunu belirtti.

''Süreci engellemek isteyen güçler var''

Huveydi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın meselenin üzerinde ciddiyetle durduğunu ve askeri yollardan çözüme ulaşmaktansa siyasi yolları kullanmayı tercih ettiğini söyledi. Meseleyi siyasi yollardan çözmenin daha zor olduğunu belirten Huveydi, Paris'te üç kadının öldürülmesine işaret ederek, süreci engellemek isteyen güçler olduğunu ifade etti. 

''Arap dünyası, İran'la çatışma halinde yaşayamaz''


İran ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkiye değinen Huveydi, anlaşmazlıkların çözümü için tüm tarafların ortak çaba göstermesi gerektiğine işaret ederek, ''Arap dünyası, İran'la çatışma halinde yaşayamaz. Arap ve İslam dünyası İsrail'le uzlaşabilirken, İran'la arasındaki sorunları çözmekten aciz oluşu şaşılacak bir durum'' diye konuştu. 

''Hizbullah, itibar kaybına uğradı''

İran'la Beşşar Esed rejimi arasındaki ilişkinin mezhebi değil, tamamıyla siyasi olduğunun altını çizen Fehmi Huveydi şöyle konuştu: 
''Suriye'deki kriz, Lübnan'ı olumsuz yönde etkileyecek. Özellikle Hizbullah Hareketi bundan olumsuz etkilenecek ve bu durum onun bölgedeki gücünün zayıflamasına neden olacak. Temennim meselenin bundan daha ötelere taşmaması ve Lübnan'daki siyasi havayı etkilememesi. Despot Esed rejimine verdiği destek nedeniyle, Hizbullah Arap dünyasında itibar kaybına uğradı.''
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.