Piramit Haber

Cumhurbaşkanı'na ucube cezası!

Türkiye

Erdoğan, yıktırdığı ''İnsanlık Anıtı'' heykeli için 10 bin lira tazminat ödeyecek.

Mehmet Aksoy, 14 Haziran 2011 günü Kars’ta yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” diyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı açtığı davayı kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aksoy’a 10 bin TL tazminat ödeyecek.
HEYKELTIRAŞ Mehmet Aksoy’un Kars’ta yapımı sürerken yıktırılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeli için “Ucube” diyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a mahkemeden kötü haber geldi. Aksoy’un açtığı 100 bin TL’lik tazminat davasını kısmen kabul eden mahkeme, 10 bin TL manevi tazminatın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tahsil edilerek Aksoy’a verilmesine karar verdi. Dün, İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız katıldı.

‘ÖZGÜRLÜK HEYKELİ OLSA NEYSE’
Aksoy’un avukatı Kazan, müvekkilinin sanatçı kimliği ve eserlerinin dosyaya yansıtılmadığını belirterek, sanatçı ve kültür adamı olan tanıklarının da dinlenmediğini söyledi. Dava konusu olay nedeniyle Mehmet Aksoy’un üzüntü duyduğunu ifade eden Kazan, “Davalı taraf cevabında ‘New York’taki özgürlük heykeli olsa neyse’ demektedir.

Söz konusu heykel de Süveyş Kanalı’na dikilmek üzere dönemin Osmanlı Padişahı tarafından sipariş edilmiş ve peşinatı ödenmiştir. Kanala dikilirse uğursuzluk getireceği düşüncesi ile alımından vazgeçilmiş ve parçalar halinde Paris’te bir depoda muhafaza edilmiş, daha sonra Amerika’da bir heykel düşünülünce götürülüp yerine dikilmiştir. Müvekkilimin heykeli ise santim santim kesilmiştir” dedi.

‘HAKARET DEĞİL, ELEŞTİRİ’

Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız ise “ucube” kelimesinin hakaret değil, eleştiri olduğunu savunarak; “Garip bir şey anlamında kullanılmıştır. Heykel usulsüz işlemler nedeniyle İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın kararları ile yerinden kaldırılmıştır. Davalının talimatı üzerine kaldırıldığı beyanları gerçekdışıdır.

Böyle bir şey söz konusu değildir. Usulsüz işlemler ve ihaleler nedeniyle ve hazine arazisine ait yer üzerine heykelin dikilmesi nedeniyle ilgilileri ceza mahkemesinde yargılanmış ve ceza almıştır. Tanıklar görgüye dayalı değil, yoruma dayalı beyanda bulunmuşlardır” diye konuştu. Mahkeme davayı kısmen kabul ederek, 10 bin TL manevi tazminatın davalı Erdoğan’dan tahsil edilerek davacı heykeltıraş Aksoy’a verilmesine karar verdi.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.