Piramit Haber

'Başbakan yalan söylüyor' diyen 2 kişiye hapis cezası

Türkiye

KAYSERİ’de geçen yıl Haziran ayında yapılan Gezi eylemleri sırasında ’Başbakan yalan söylüyor’ dedikleri için haklarında ’görevli memura alenen hakaret’ suçundan dava açılan Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal ile o dönem Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı olan Ali Yıldırım, 11’er ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemcilerine yönelik ‘Camide içki içtiler’ iddiasına “Başbakan yalan söylüyor” yanıtını veren Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal ile “Başbakan’ın dört sözünden biri yalan” diyen dönemin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) şube başkanı Ali Yıldırım, ’görevli memura alenen hakaret’ suçlamasıyla 11’er ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı.
'BU DAVA, 'HAŞA ERDOĞAN YALAN SÖYLERMİ DAVASIDIR'
Karara tepki gösteren Ümit Kartal, “Başbakan ’Bu cuma açıklayacağım’ dediği günden bugüne 52 cuma geçti, ancak birşey açıklanmadı. Bu dava, ’Haşa Erdoğan yalan söyler mi’ davasıdır. Bu, Başbakan yalan söylese bile ’Yalan söylüyor’ demenin suç olduğunu ortaya koyan bir karardır. Kabul etmiyoruz” dedi.
Kayseri’de 12 Haziran 2013 tarihinde İstanbul’daki Gezi Parkı eylemlerine destek gösterisi sırasında konuşma yapan Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal,“Başbakan yalan söylüyor” demiş, o dönem Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) şube başkanı, şimdi de sendikanın yönetim kurulu üyesi Ali Yıldırım ise “Başbakan’ın her dört sözünden biri yalan” diye açıklama yapmıştı.
'BAŞBAKAN YALAN SÖYLESE BİLE...'

Bu açıklamaların ardından Kartal ve Yıldırım hakkında savcılık ’görevli memura alenen hakaret’ suçlamasıyla dava açtı. 24 Eylül 2013’te görülmeye başlanan davanın bugünkü 3’üncü duruşmasında karar çıktı.

Kayseri 9’uncu Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, Kartal ile Yıldırım’a 11’er ay 20’şer gün hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kararlaştırdı.

Karara tepki gösteren Ümit Kartal şunları söyledi:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’Camide içki içtiler’ sözüne karşılık ’Başbakan yalan söylüyor’ dediğimiz için yargılanıyoruz. Başbakan’ın o sözünden, yani ’Bu cuma açıklayacağım’ dediği günden bugüne 52 cuma geçti, ancak henüz bir şey açıklanmadı. Yani ortada kanıtlanmadığı için bir yalan var. Bu nedenle daha önce de açıkladığımız gibi dava ’Haşa Erdoğan yalan söyler mi’ davasıdır. Bu, Başbakan yalan söylese bile ’Yalan söylüyor’ demenin suç olduğunu ortaya koyan ve aynı zamanda dünyada eşi benzeri olmayan bir tablonun ortaya çıkması yönünde verilen bir karardır. Kabul etmiyoruz. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Ne yazık ki padişahlık döneminde görülebilecek manzaralar bir kez daha karşımıza çıkıyor. Kabul edilir gibi değil.”

Kartal, karara avukatları aracılığı itiraz edip bir üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Başbakan Erdoğan, Gezi eylemleri sürecinde “Dolmabahçe Camii’nde göstericiler içki içtiler. O görüntüleri kamuoyuna göstereceğim.” demişti.
Gezi eylemlerine ilişkin savcılık iddianamesinde “Camideki içeceğin ne olduğu tespit edilemedi” denilmiş, Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin müezzini Fuat Yıldırım ve imamı Halil Necipoğlu da bu iddiayı yalanlamıştı.

Erdoğan’ın iddiasını doğrulamayan Dolmabahçe’deki caminin müezzini ve imamıyla birlikte Beyoğlu müftüsü görevlerinden alınmıştı.

Zaman gazetesi İstihbarat Şefi İbrahim Doğan da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Gezi eylemleri sırasında Dolmabahçe’deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii’nde bulunan bira kutularının sonradan koyulduğunu yazmıştı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.