Piramit Haber

Avrupa Parlamentosu Erdoğan'ın eleştirildiği tasarıyı kabul etti

Türkiye

Avrupa Parlamentosu "Gezi Parkı" tasarısını kabul etti...

 Avrupa Parlanmenosu'nun Gezi Parkı protestolarına sert polis müdahaleleri ve hükümetin tutumun görüşmek için dün başlayan 'Türkiye'deki durum' oturumuna ilişkin karar metni, bugün oy çokluğuyla kabul edildi.
'Kınama' kararının yer almadığı metinde Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştiriler dikkat çekiyor.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Taksim Gezi Parkı olaylarıyla ilgili Türkiye kararını oyçokluğuyla kabul etti. AP'de Hristiyan Demokratlar, Sosyalistler, Liberaller, Yeşiller ve Muhafazakarların uzlaşmasıyla hazırlanan ortak karar metninde Türkiye'de, şehir ve bölgesel kalkınma planlarında halka danışılması çağrısı yapıldı.

Bağlayıcı olmayan kararda, ekonomik kalkınmanın sosyal, çevresel kültürel ve tarihi faktörlerle dengelenmesi ve tüm projelerde çevresel değerlendirme analizlerinin yapılması istendi. Gezi Parkı olaylarında polisin aşırı güç kullanmasından endişe duyulduğu belirtilen kararda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a birleştirici ve uzlaşmacı tutum takınması tavsiye edildi.

GÜL'ÜN TUTUMU MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Kararda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ılımlı yaklaşımları ve samimi göstericilerden özür dilemeleri memnuniyetle karşılandı. Tavsiye niteliğindeki AP kararında, siyasi partiler arasındaki çatışmacı üsluptan ve kilit reformlarda uzlaşma iradesi eksikliğinden endişe duyulduğu belirtildi.

Türkiye'ye demokratik kurumlarını, hukukun üstünlüğünü ve temel özgürlükleri daha da güçlendirmesi çağrısı yapılan kararda, polis ve yargı mensuplarının bireysel hak ve özgürlüklerin önceliği ve işkence ve kötü muameleyle mücadelede uluslararası standartlar konusunda sürekli eğitime tabi tutulmaları gerektiği ifade edildi. Kararda, Türk makamlarına tüm vatandaşların din ve inanç özgürlüğünü ve toplumsal zenginliği güvence altına almaları ve seküler yaşam tarzını korumaları tavsiye edildi. İfade özgürlüğünün önemi vurgulanan kararda, Türkiye'de basın özgürlüğünün kötüleştiği ve medyanın artan oranda otosansüre yöneldiği iddia edildi.

RTÜK KARARINA ELEŞTİRİ
AP kararında RTÜK'ün Taksim Gezi Parkı olaylarındaki yayınları nedeniyle bazı TV kanallarına ceza vermesinden derin üzüntü duyulduğu dile getirildi. Kararda, "medya kuruluşlarından çoğunun, çok çeşitli ekonomik çıkarları olan büyük holdinglere ait olmasından" endişe duyulduğu kaydedilerek yeni bir basın kanunu ile diğer meseleler yanında medya sahipliği, bağımsızlığı ve idari kontrol konularının düzenlenmesi de istendi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN: "BU KARARI TANIMIYORUM"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili alacağı kararı tanımadığını belirterek, "Bu kararı alanlar, önce Yunanistan'a baksınlar. Yunanistan'da halkla polisin karşı karşıya geldiğinde acaba AB'nin yetkilileri, hatta eurozone, onlara para vermekten başka ne yaptı? 100 milyar avroyu aşkın para verdi onlara, destek verdi ve onlar bütün o gösterilerini, yürüyüşlerini niye yaptı?" diye sordu.

BAĞIŞ KARARI TWITTER'DAN ELEŞTİRDİ

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise karar metninin kabul etmesinin ardından, takipçilerine "Avrupa Parlamentosu'nda bazı Parlamenterlerin medyatik olmak uğruna saçmalama özgürlüklerini doyasıya kullanma heveslerini de gözlemliyoruz" ve "Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Neyi, nasıl yöneteceğini de gayet iyi bilir" tweetlerini attı.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.