Piramit Haber

Alzheimer Timi...

Türkiye

Emniyet’ten Alzheimer timi... Polis ekipleri, hastaların parmak izini toplayacak. Yeni sistem sayesinde bazen ismini bile hatırlamakta zorlanan kayıp Alzheimer hastalarının kimlikleri hemen tespit edilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Alzheimer Derneği ileri derecede hafıza kaybı nedeniyle sıkça kaybolma riski taşıyan Alzheimer hastalarına yönelik parmak izi takibi pilot projesi başlattı.
Kaybolan Alzheimer hastalarının kimlik tespitini kolaylaştırmayı ve takibini sağlamayı hedefleyen Parmak İzi Takip Sistemi anlatılarak hastaların parmak izleri alındı. Gönüllülük esasına dayanan projeyle kaybolan Alzheimer hastalarının kimliği kayıtlı parmak izinden kolayca tespit edilecek. Yakınlarına da hemen ulaşılacak. Hastalık hakkında bilgi veren Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre “Dünyada yaklaşık 38 milyon, Türkiye’de ise 350-400 bin Alzheimer hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Unutkanlık hayatın hiçbir evresinde normal bir davranış değil. Yaşla gelen unutkanlık Alzheimer hastalığının habercisi olabilir. Tedaviyle hastalığın ilerleme hızı yavaşlatılıyor. Hastanın yaşam kalitesi artırılabilir, hastalığın hasta yakınları üzerindeki yükü azaltılabilir” dedi.
4 AİLE BİREYİNİN HAYATI DEĞİŞİYOR 
Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Başar Bilgiç, Alzheimer’ın sadece hastayı değil, tüm ailesinin yaşamını değiştirdiğini anlattı. Bilgiç, “Hastanın çevresini en çok değiştiren hastalık Alzheimer... Her hasta için en az 4 aile bireyi yaşam şeklini değiştirmek zorunda kalıyor. Bu nedenle hasta yakınlarına da psikolojik destek sağlanmasına ihtiyaç var. Değişen yaşam şekilleri de yaşlıları olumsuz etkiliyor. Yaşlılar artık evlerinde ve yalnız yaşıyor. Bu kişilerin sosyalliklerinin azalması yaşlanmayı hızlandırıyor” diye konuştu. 
10 YIL ÖNCEDEN GÖZDEN TESPİT
Vücudun aynası olan gözler, artık Alzheimer hastalığında erken tanı sağlayacak. ABD’li bilim adamlarının yaptıkları çalışmalarda diyabet, hipertansiyon, MS ve parkinson gibi hastalıklara erken tanı koyulmasında önemli bir faktör olan göz muayenesi Alzheimer’a da umut olacak. 10 yıldır ABD’de çalışmalarını sürdüren bilim adamları, göz muayenesiyle Alzheimer hastalığına erken tanı koyulmasında önemli mesafe kaydetti. Çalışma hakkında bilgi veren Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Umur Kayabaşı, “Alzheimer hastalığına yol açan plaklar beyinden önce göz merceği ve retinada birikiyor. Bu biriken plakların saptanmasıyla hastalık beyni etkilemeden tespit edilebilecek” diye konuştu.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.