Piramit Haber

Akil İnsanlar Heyeti Antakya'da ilgiyle karşılandı

Türkiye

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, üç semavi dinin bir arada yaşandığı Antakya kent merkezi ile ilçe ve köylerinde ilgiyle karşılandı.

HATAY - Ali Güreli / Salim Taş

Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Bölgesi Grubu, üç semavi dinin bir arada yaşandığı Antakya kent merkezi ile ilçe ve köylerinde ilgiyle karşılandı.

Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki grup, Hatay ziyaretlerinin ilk gününde Antakya'daki yerel medya temsilcileriyle bir araya gelerek çözüm sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulundu, ardından din adamlarıyla toplantı yaptı.

Hisarcıklıoğlu ile grup üyeleri Kadir İnanır, Tarık Çelenk, Hüseyin Yayman, Nihal Bengisu Karaca, Öztürk Türkdoğan, Lale Mansur, Şükrü Karatepe ve Muhsin Kızılkaya, temaslarında, "kendi fikirlerini anlatmaya değil, süreçte milletin düşünceleri, beklentileri, talepleri, endişeleri, önerileri ve Türkiye için hayallerini" dinlemeye geldikleri mesajı verdi.

Heyet üyeleriyle görüşen Antakya Ortodoks Kilisesi Ruhani Lideri Jan Delüller, Hatay Ermeni Kilisesi'nden din görevlisi Avadis Tabaşyan, Habib-i Neccar Camisi İmamı Fettullah, Antakya Musevi Cemaati Din Görevlisi Mordor Razon ve Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği temsilcisi Süleyman Çekmece de bu toplantıda görüşlerini açıkladı.

Delüller, Hatay'ın, hoşgörünün ötesinde gerçek anlamda sevgi, barış ve kardeşliğin bir arada yaşadığı, kimsenin kimseyi dışlamadığı, bir arada yaşama kültürünün öğretilmediği, öğrenildiği bir kent olduğunu belirterek, bunun çözüm sürecine en güzel örnek olduğuna dikkati çekti.

Tabaşyan her tür ırkın, milletin bulunduğu ve kardeşçe yaşadığı bir kent olan Hatay'daki kardeşliğin devam edeceğine, Habib-i Neccar Camisi İmamı Fettullah Uğraş da "özgürlüklerin olabildiğince genişletilmesi ve demokrasinin en ileri safhaya ulaştırılmasına" vurgu yaptı.

Antakya Musevi Cemaati Din Görevlisi Mordor Razon ve Alevi İslam İnancını Yaşatma Derneği temsilcisi Süleyman Çekmece de süreci olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Ezan, çan ve hazan sesi

Grup üyeleri bu toplantıların ardından "ezan, çan ve hazan" seslerinin duyulduğu ibadet mekanlarını ziyaret ederek, yapılarla ilgili bilgi aldı.

Antakya'da, dinlerin, kültürlerin kardeşliğini simgeleyen ve mekan olarak birbirine de çok yakın bulunan Habib-i Neccar Camisi, havra, Katolik ve Ortodoks kiliselerinin dini temsilcileri ile buradaki cemaatten gördükleri yakın ilgi grupta bulunanları mutlu etti. 

Karadeniz Bölgesi Grubu Samsun'da

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, "Biz aslında şunu biliyoruz, Türkiye Cumhuriyeti insanları akil insanlardır, deneyimleri, onların değerlendirmeleri çok önemlidir" dedi.

Grup Başkanı Hakyemez, Grup Sekreteri Fatma Benli, grup üyeleri Oral Çalışlar, Yıldıray Oğur ve Bendevi Palandöken, Canik Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Hakyemez, çözüm sürecinin kritik bir süreç olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin 30 yıldır terör sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Terör sorunu bağlamında çok ciddi kayıplar verildiğini, hem ekonomik hem de can kaybı yaşandığını aktaran Hakyemez, terör sorununun çözümü noktasında güvenlik güçlerinden başka yolların da devreye girmesi gerektiğini anlattı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.