Piramit Haber

Açlık grevinden vazgeçin çağrısı

Türkiye

Adalet Bakanı Ergin, açlık grevlerinin cezaevlerinin şartlarına yönelik olmadığını belirtti, mahkumları bayram arifesinde eylemlerinden vazgeçmeye çağırdı.

ANKARA

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan'daki ceza ve infaz kurumları kampüsünü ziyaret ederek, bazı tutuklu ve hükümlülerle bayramlaştı.

Bayramlaşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında Ergin, açlık grevlerinin, cezaevlerinin mevcut şartlarına yönelik olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Bu eylemler cezaevleriyle ilişkili olmayan farklı sorun alanlarına dönük birtakım sebepleri kapsayan eylemlerdir. Bu talepler, tarafımızdan bilinen taleplerdir. Türkiye zaten uzunca bir süredir, demokratik hakların genişletilmesi, demokrasinin standartlarının yükseltilmesi ve evrensel hakların ikamesi ve inşası noktasında önemli gelişmeler sağladı. Bu çalışmalar devam edecek. 2023 vizyonuna paralel olarak birtakım taahhütlerde bulundu AK Parti. Bu taahhütler, ana dilde savunma hakkını da içeren taahhütlerdir. Partimizin 2023 vizyonuna dönük olarak deklare ettikleri, bizim için talimat olarak değerlendirilmiş, Adalet Bakanlığı olarak bu noktada çalışmalar yapmış durumdayız. Bu çalışmaların olgunlaştırılması ceza, infaz ve usul hukuku uzmanlarının katkılarının alınmasının ardından Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır. Türkiye'de hakların güçlendirilmesi noktasında çalışmalar devam ediyor.''

Ergin, temel hakların standartlarının yükseltilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğine işaret etti.
Bazı cezaevlerinde eylem yapan tutuklu ve hükümlülere bayram dolayısıyla seslenen Ergin, ''Kendi bedenleriniz için, kendi sağlığınız için, sizi seven aileleriniz, sizin sevdikleriniz için bayram arifesinde, bu eylemlerden vazgeçin. Bunlara ihtiyaç kalmayacak bir Türkiye için yoğun çalışmaların olduğunu ifade ediyoruz'' diye konuştu.

Ses duyulmuştur

''(Açlık grevleri) Biz ümit ediyoruz bu eylemler sesini duyurmak için yapıldıysa bu ses duyulmuştur. Maksadın hasıl olduğunu düşünüyorum'' diyen Bakan Ergin, ''Herkes sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli diyorum. Bu problemin çözümüne katkı sunacak olan varsa katkısını sunsun. Ama bu problemi büyütmek, yangına benzin dökmek isteyenler varsa lütfen onlar söz orucuna girsinler, söz söylemesinler'' ifadelerini kullandı.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tasarı

Bakanlar Kurulunda imzaya açılan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tasarı'ya ilişkin de bilgi veren Ergin, ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle İnfaz Yasası'nın 16. maddesinde infazın ertelenebilmesini öngören bir düzenleme bulunduğunu aktardı.

Ergin, şunları söyledi:
"Şimdi bu kriter bu tasarı ile değiştiriliyor ve getirilen yeni kriter ağır bir hastalık ya da sakatlık nedeniyle cezaevi koşullarında hayatını yalnız idare ettirememe kriterine bağlanıyor. Hayatı için kesin bir tehlike şartı kaldırılıyor, yeni bir kriter getiriliyor. Bu kriterin getirilmesi ve yasalaşmasıyla beraber şu anda ceza infaz kurumlarımızda bu standartlarda olabilecek 300'ün üzerinde hasta hükümlünün durumları tekrar değerlendirilecek, ve bunlardan yasanın aradığı şartları taşıyanların cezalarının infazına karar verilebilecektir.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.