Piramit Haber

ABD'ye karşı Çin atakta!

Türkiye

Füze sistemi ihale kararını iptal etmesi için Ankara'ya baskı uyulayan ABD'ye karşı, Çin atağa geçti.

 Türkiye ile batılı müttefiklerini karşı karşıya getiren füze savunma sistemi ihalesinin galibi Çin, ihaleyle ilgili sorun çıkmaması için Ankara’ya heyet gönderdi.
ABD’li üst düzey yetkililerden sonra Türkiye’ye gelen Çin heyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her türlü talebinin karşılanacağı taahhüdünde bulundu.
Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi ihalesinde Çin’e öncelik vermesinin ardından, Başkent’te önemli bir diplomasi trafiği yaşanıyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Jim Miller ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türkiye’ye gelerek, Ankara’dan yaptığı tercihi tekrar gözden geçirmesini istedi. 

ÇİNLİ YETKİLİLER GARANTİ VERDİ
Zaman gazetesinde Habip Güler imzalı habere göre, Amerika’nın Türkiye çıkarmasına Pekin yönetiminden de cevap geldi. Geçtiğimiz gün asker ve sivillerden oluşan 17 kişilik Çin heyeti, ihaleyi düzenleyen Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) geldi.

İhalede ilk sırada olan ve SSM ile sözleşme görüşmelerine başlayan devlet firması CPMIEC’i temsil eden Çinliler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her türlü talebinin karşılanacağı taahhüdünde bulundu.

Rakipleri ABD ve İtalya-Fransa ortaklığından yaklaşık 1 milyar dolar aşağıda teklif veren ve teknoloji transferi noktasında cömert davranan Çin, Türkiye’nin açtığı ihalede birinci sırada yer almıştı. Türkiye’nin tercihi, üyesi olduğu savunma ittifakı NATO’da endişelere sebep olurken, ABD’li Savunma Bakanlığı ve Dışişleri yetkilileri de Türk mevkidaşlarıyla konuyla ilgili görüşmelerine devam ediyor.

Amerika’nın hamlesine cevap vermek isteyen Pekin yönetimi de SSM’de temaslarda bulunan Çinli heyet vasıtasıyla sözleşme görüşmelerinde herhangi bir sorun yaşanmaması için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirecekleri mesajını iletti.

Tercih sıralaması 26 Eylül’de kamuoyu ile paylaşılan ihalede Rusya’nın teklifi elenmişti. Türkiye, Batılı müttefiklerden gelen tepkileri de dikkate alarak ilk 3 sırada yer alan firmalardan 31 Ekim’de biten tekliflerin geçerlilik sürelerini 3 Ocak 2014’e kadar uzatmalarını istedi.

TEKNOLOJİ TRANFERİ 

Zaman’ın edindiği bilgiye göre, Çin heyeti, görüşmelerde teknoloji transferi kozunu oynuyor. Daha önce Türkiye’ye Yıldırım füzelerinin üretilmesinde yardımcı olduklarını ve teknolojiyi paylaşmakta çekingen davranmadıklarını hatırlatan Çin heyeti, aynı sürecin uzun menzilli füzeler için de geçerli olacağını kaydediyor.

Çin ordusunun uzun menzilli hava savunma sistemi FD-2000’in önemli özellikleri bulunuyor. Sistem, üç boyutlu C band HT-233 tipi arama, tespit ve takip radarına sahip.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.