Piramit Haber

50 yıllık lise cami için feda edilecek

Türkiye

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yaptığı Nazım İmar Planı değişikliği ile Atakum’da 31 dönümlük arazi üzerine kurulu olan 50 yıllık Samsun Tarım Anadolu Meslek Lisesi ve liseye ait sosyal tesislerin yıkılmasına, yerine de 15 bin kişilik bir protokol camisi yapılmasına karar verildi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yaptığı Nazım İmar Planı değişikliği ile Atakum’da 31 dönümlük arazi üzerine kurulu olan 50 yıllık Samsun Tarım Anadolu Meslek Lisesi ve liseye ait sosyal tesislerin yıkılmasına, yerine de 15 bin kişilik bir protokol camisi yapılmasına karar verildi.
Samsun Büşükşehir Belediye Meclisi, Atakum ilçesinde yaptığı Nazım İmar Planı değişikliği ile Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu okul alanını, “dini tesis” alanına dönüştürdü. Değişikliği konu olan alanda, Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi ve tesisleri ile kapalı spor salonu, çim saha, halı saha ve yeşil alan gibi halka açık alanlar bulunuyor. Hayvan sağlığı konusunda faaliyet gösteren okulun öğrencileri uygulama eğitimlerini de aynı alanda bulunan Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuvarları’nda yapıyor. 1966’da kurulan Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi, Türkiye’de veteriner sağlık teknisyenliği alanında eğitim veren 6 okuldan biri, Karadeniz Bölgesi’nde ise tek okul olarak biliniyor.

‘Bölgede tam 6 cami var’
Yapılan imar plan değişikliği ile 50 yıllık okul ve okula ait sosyal tesislerin yıkılmasına, yerine de 15 bin kişilik bir protokol camisi yapılmasına karar verildi. TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası’nın Samsun Şubeleri, konuyla ilgili Samsun İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, plan değişikliğinde “kamu yararı” bulunmadığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
“Çevrede yaya mesafesinde ulaşılabilecek 6 adet cami vardır. Bu camiler cuma namazında dahi dolmamakta ve ihtiyaçtan fazla cami bulunmaktadır. Hatta TÜİK verilerine göre başka illerde ortalama her 750 kişiye bir cami düşerken, Samsun’da 450 kişiye 1 cami düşmektedir. 15 bin kişilik bir cami gerektirecek zorunluluk bulunmamaktadır.”

Yıkıma MEB onay verdi
MEB, imar planı değişikliği ile okul alanının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisinin uygun olmadığını belirtmiş, değişiklik için olumsuz görüş bildirmişti. Ancak daha sonra fikrini değiştiren bakanlık, okulun cami için yıkılmasına onay verdi. Planda okul için bölgede eş değer bir alan gösterilmemesi, arsa tahsisi yapılmaması ise dikkati çekti.
Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Yavuz, “Plan değişikliği ile ilimizde okullar için son derece sınırlı alan mevcutken ve okul yeri üretmek için mevzuattan kaynaklı yığınca zorluklar varken, var olan okul alanının dini tesis alanı olarak tahsisi kabul edilemez” dedi.

Türkiye’de 6 okuldan birİ

1966’da kurulan Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi, Türkiye’de veteriner sağlık teknisyenliği alanında eğitim veren 6 okuldan biri.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.