Piramit Haber

Türk sinema tarihinde aktör futbolcular

Tarih

Türk futbolunun son ve efsane gol krallarından Galatasaraylı Metin Oktay da beyazperdede boy gösterenler arasındaki yerini Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Taçsız Kral” adını taşıyan filmle aldı.

 Her ikisinin de temelleri 19.yüzyılın sonlarında atılan ve taşıdıkları niteliklerle çağımız insanının yaşamında önemli bir yer edinen “sinema” ile “futbol”, birbirlerinden etkilendi. Futbolcular, yalnızca yeşil sahalarda değil, sinema filmlerinde de top koştururken, sinema severler de çekilen filmler aracılığı ile salonlarda o atmosferi yeniden yaşadı. Dünya sinemalarında olduğu gibi Türk sinemasında, Yeşilçam’da da “futbol” konulu filmler öne çıktı.
Futbol ve sinema denilince akla gelen ilk filmlerden biri, 1948 tarihli “Damga” adlı yapımdı. Yönetmen koltuğunda “Seyfi Havaeri”nin oturduğu bu filmde, Sonradan ünlü bir sinemacı olarak tanınacak olan, Beşiktaş takımının futbolcularından “Memduh Ün”, “Turhan Ün” müstear adıyla rol aldı. Bunu ise 1949 yılında çekilen “Ölünceye Kadar Seninim” takip etti. Yönetmenliğini “Kani Kıpçak”ın üstlendiği bu film, bir futbolcunun başrol aldığı ilk film oldu. Aynı sezonun Galatasaray-Fenerbahçe maçından görüntülere de yer verilen filmde, Galatasaray’da top koşturan “Bülent Eken” kendini oynadı. 



Onların izinden giden diğer bir isim de Kaleci “Varol Ürkmez”di. Beşiktaş, Altay, Galatasaray, Tekelspor ve Milli Takım formasıyla birçok başarı ve şampiyonluğa imza atan Varol Ürkmez, 1963 yılında Altay formasını giydiği dönemde sinemaya da girdi. “Sırrı Gültekin”in yönettiği “Kavgasız Yaşayalım” filmiyle başlayan bu alandaki kariyeri, kazanılan iyi hasılat sonrası “Şekerli Misin Vay Vay” (1965), Kenan Pars’ın yönettiği, “Aklın Durur” (1965) ve Veli Akbaşlı’nın yönettiği “Tavan Arası” (1965) filmleriyle sürdü. Ünlü futbolcunun beş filmlik sinema macerası, 1975’te oynadığı “Şiribim Şiribom” ile sona erdi.



Nejat Saydam’ın yönettiği, hikayesi balıkçılık yapan iki kardeş üzerine kurulu 1965 yapımı “Şenol Birol Gol” ün başrollerini ise aynı takımdan iki futbolcu paylaştı. Beşiktaş’ta forvetteki partneri Birol Pekel’le birlikte dönemin en popüler isimlerden biri olarak attığı gollerle tribünlerde “Şenol-Birol Gol” tezahüratının doğmasına neden olan Şenol Birol, söz konusu filmde, Fenerbahçeli Şükrü Binand, Ogün Altıparmak ve Fatma Girik’le birlikte sinemaya adım atan futbolcular arasında yerini aldı. 


Türk futbolunun son ve efsane gol krallarından Galatasaraylı Metin Oktay da beyazperdede boy gösterenler arasındaki yerini Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Taçsız Kral” adını taşıyan filmle aldı. Bir sahnesinde Galatasaray ve Milli Takım kaptanı Gündüz Kılıç’ın da göründüğü bu filmde futbolculuk ve özel yaşamı üzerine kurulu bir senaryoyla başrol oynadı. Bunların dışında Yeşilçam’da futbolu konu edilen birçok film de çekildi. Tanınmış futbolcuların rol aldığı son sinema yapımlarından biri de 2000 yılında gösterime giren yönetmen Serdar Akar’ın “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” dı. Filmin kadrosunda görünen isimler ise Rıza Çalımbay, Rıdvan Dilmen ve Tanju Çolak’tı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.