Piramit Haber

Teknolojinin Hızlı Gelişimine Direnemeyip Yok Olan Enteresan Meslekler

Tarih

Düşüncenin gelişimi evrimsel sürece tabidir… Teknoloji kavramı ise bu süreçte yarattığımız, insanlığın kaderine doğrudan etki eden bir buluş oldu. Buradan kazanımlarımıza değinmeyi istersek, bu yazıyı şu an okuyabildiğinizi düşünmek dahi yeterli olacaktır.

Tabii teknolojinin etki alanı her anlamda çok büyük. Özellikle son 100 yıllık dönemde teknolojinin gelişim hızı durmadan artıyor. Yarı iletken maddelerin keşfi ve gelişen teknolojilerden sonra görüyoruz ki gelişim tüm hızıyla devam edecek. Teknolojinin getirilerini, insanlara sağladığı farklı yöndeki istihdamlar bakımından ele aldığımızda ise milyonlarca kişinin bundan kazanç sağladığını söyleyebiliriz.

Fakat biliyoruz ki gelişimler, değişimi de beraberinde getiriyor. Hatta zorunlu kılıyor. Buna direnemeyen her ne varsa çemberin dışında kaldı ve yok olmaya mahkum edildi. Tıpkı şimdi duyduğumuzda garipsediğimiz ancak bir zamanlar yaygın olan meslekler gibi… Gelin o meslekler nelermiş birlikte bakalım.

1. Uyandırma Servisi

Belli bir ücret karşılığı bu işi meslek edinen kişiler vardı. Bu kişiler kapı kapı dolaşır, uzun bir sopayla veya seslenerek insanları uyandırırlardı.

2. Lamba Yakıcılığı

İnsanların evinde aydınlanmak için gaz lambalarını kullandığı dönemlerde, sokaklar da bu şekilde aydınlatılıyordu. Mesleği sokak gaz lambalarını düzenli kontrol etmek ve yakmak olan insanlar vardı.

3. Okuyuculuk

Televizyonun olmadığı, applicationların ise hayal dahi edilmediği dönemlerde özellikle fabrika işçileri için ‘okuyucular’ tutulurdu. Çalışanların gündelik gelişmelerden haberdar olmasını sağlayan okuyucular, geçimlerini bu şekilde sürdürüyordu.

4. Mezar Kazıcılığı

Bu meslek 19.yy’da üniversite fakültelerindeki görevliler tarafından yapılırdı. O dönemde kadavra temin edilemediğinden dolayı kullanılan bu yöntem, hem derslerde deney yapmaya imkan sağlıyor hem de görevlilere ek gelir fırsatı sunuyordu.

5. Bowling labutu diziciliği

Günümüzde biliyoruz ki bu işi makineler yapıyor. Ancak bir zamanlar özellikle çocukların kullanıldığı bir iş koluydu.

6. Uçak Dinleyiciliği

Radar sistemleri, kuleler yerine bu konuda kendini geliştirmiş insanlar, bu mesleği icra ederdi. Gökyüzünü dinler ve uçak seslerini duymaya çalışırlardı. Ve Uçak dinleyicileri, savaş dönemlerinde düşman uçakları yaklaşmakta olduğunda da bilgi verirdi.

7. Fare Avcılığı

Fareler bir zamanlar insanlık için büyük tehdit oluşturmuştu. Pek çok hastalığa sebep olan fareleri avlamak için görevlendirilen insanlar vardı.

8. Buz Kesiciliği

Buzdolabıyla tanışmadığımız dönemler, insanlar yiyeceklerini muhafaza etmek için evine büyük buz kütleleri alırdı. Buz kesicilerinin görevi, buzları kesmek ve evlere dağıtmaktı. Çok rağbet gören bir meslekti ve uzun yıllar böyle devam etti.

9. Telefon santral operatörlüğü

Gelişen teknoloji sayesinde tek tuşla rahatlıkla sağlayabildiğimiz iletişim, her zaman bu kadar pratik değildi. Dünyadaki tüm telefon trafiği bu operatörler tarafından idare edilirdi. Dolayısıyla binlerce kişiye istihdam sağlayabilen bir iş koluydu. Mesailerinin son derece yoğun ve zorlu geçtiği söylenir.

10. Tomruk Sürütücüleri

Büyük iş makinelerinin henüz olmadığı zamanlar, tomruk diye adlandırılan ağaç kütlelerini veya büyük taşları taşımak üzere insan gücü gerekiyordu. Bu insanlar da devasa tomrukları taşırken genelde nehirleri kullanırdı.

11. Sülük Toplayıcılığı

Tıp alanına hizmet eden mesleklerden biriydi. Sülüklerin hastalıkları tedavi ettiğine dair olan yaygın inançtan ötürü hastaneler bolca sülük tedarik etmek istiyordu. Sülük toplayıcıları, topladıkları sülükleri doktorlara veya hastanelere satardı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.