Piramit Haber

Muhteşem Yüzyıl'ın gizemi meğerse..

Tarih

Kefe, Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında Akmescit’e 120 km mesafede 77.000 nüfuslu tarihi bir liman şehri, aynı zamanda kültür ve turizm merkezidir.

Avrupa'nın en eski yerleşimlerinden biridir. Kefe 1475'te, Gedik Ahmet Paşa komutasında Osmanlı himayesine alındı.Yavuz Sultan Selim, Kefe Beylerbeyi olarak görev yapmış, oğlu Sultan Süleyman da (Kanuni) 6 Ağustos 1509’da dedesi Sultan II. Bayezid tarafından Kefe Sancak Beyi olarak görevlendirilmiş ve üç yıl Kefe’de Sancak Beyi olarak görev yapmıştır.

Sultan Bayezit asrında, Mengli Giray'ın yardımı ile Gedik Ahmet Paşa tarafından Ceneviz elinden zaptedilmiştir.Şehzade Selim (Yavuz) burada beylerbeyi olmuş, Şehzade Süleyman (Kanunî) da burada beylerbeyi olmuş ve sikke kesmiştir" diye bahsemiştir.

Osmanlı egemenliğinde bir Türk kenti görünümü kazanan Kefe’de 17. yy ikinci yarısında, 4000 kadar evden 3200’ü Müslümanlara aitti.Türkler Kefe’yi İstanbul ile karşılaştırarak ona “Küçük İstanbul” diyorlardı.

NASA yetkilileri, Muhteşem Süleyman olarak anılan Kanunî Sultan Süleyman'ın sancak beyliği yaptığı Ukrayna topraklarındaki Kefe'ye (Feodasiya) bağlı Koktebel mevkisinin, bütün uydu çekimlerinde enerji ve nur saçtığını ileri sürdü.

Günümüzde bu bölgede çıplaklar kampı bile bulunuyor...

Şehir, bu dönemde Kırım hanı I. Mengli Giray han tarafından Kırım’a davet edilen Gedik Ahmet Paşa komutasında Osmanlı himayesine alındı (1475).Zengin bir ticari hayatın yaşandığı Kefe, Deşt-i Kıpçak’tan gelen hayvansal ürünler ile ve Rusya’dan gelen kürklerin ve esirlerin İstanbul’a sevk edildiği ana merkez konumundaydı.

Karadeniz’i Çin’e (İpek Yolu) ve Hindistan’a (Baharat Yolu) bağlayan büyük kervan yollarının batı ucunu oluşturan Kefe, zengin bir ticaret merkezi olarak gelişti.

Bu dönemde ticaretin de etkisiyle hızla gelişen şehir, Kırım yarımadasının en büyük şehri haline geldi.

1420’lerde Kefe’nin nüfusu 40.000 civarındaydı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.