Piramit Haber

Gıdı Gıdı Treni'nin restorasyonu başladı!

Tarayıcınız HTML 5 videolarını desteklemiyor.

Tarih

Mustafa Kemal Atatürk’ü Sümerbank Basma Fabrikasının açılışı için Nazilli’ye getiren “Gıdı Gıdı Treni”nin restorasyonuna başlandı

Atatürk'ü Nazilli Sümerbank Basma Fabrikasının açılışında Nazilli'ye getiren nostaljik trenin restorasyon çalışmaları trenin bulunduğu Sümerbank Tren Garı'nda Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık'ın gözetiminde başlatıldı.
SÜMERBANK MÜZESİNE KOYULACAK

Bu özel trenin öncelikle temizlenerek aslına uygun bir şekilde boyanarak bakım ve tadilatının yapılacağını belirten Başkan Alıcık restorasyonun tamamlanmasının ardından treni, Nazilli Belediyesi tarafından hazırlıkları sürdürülen Sümerbank Müzesine konulacağını ifade etti. 

ATAÜRK'Ü 9 EKİM 1937'DE NAZİLLİ'YE GETİRDİ

Basma müzesi olarak açılacak Müzenin çarşı içinde her kesin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir müze olması için uğraş verdiklerini vurgulayan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, restorasyonunu yaptıkları lokomotifin Atatürk'ü 9 Ekim 1937'de Nazilli'ye getirdiğini anımsatarak, "Bu lokomotifimiz atıl haldeydi. Biz bu tarihi lokomotifimizi Nazilli Belediyesi olarak restore ettireceğiz. Ama seferlere çıkarmayacağız. Bu lokomotifimiz bizim için çok önemli.

Bu trenimizi restore edilmesinin ardından Sümerbank Müzesi'nde Sümerbank basmaları ve çeşitli Sümerbank dokümanları ile birlikte sergileyeceğiz. Bu müzemizin çarşı içerisinde olmasını istiyorduk ve sonunda Nazilli'de İstasyon garında tarihi bir ev bulduk. Bu tarihi evimizi de Devlet Demir Yolları Müdürlüğünden alarak restore edeceğiz ve Basma Müzesini en kısa zamanda hayata geçireceğiz "
dedi.
DAHA ÖNCE RESTORE İÇİN 250 BİN HARCANDI

Daha önce restore edilen Gıdı Gıdı Trenine 250 bin lira para harcandığını hatırlatan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık "Gıdı Gıdı lokomotifi ilçeye güzel bir ahenk ve hareketlilik kazandırdı. İyi de oldu. Sümerbank ile bütünleşmiş ve hayat vermiş olan bu tren Nazilli'leri eski günlerine götürdü. Şimdi bir Nostaljiyi daha yeniden canlandırmak istedik ve kolları sıvadık. Daha önce hayata geçirdiğimiz trenimizi hafif raylı sisteme geçirerek nostalji seferleri yapmayı hedefliyoruz.

ATATÜRK'ÜN MİRASIDIR

Şu anda restoresine başladığımız lokomotifimiz Atatürk'ün bize bir mirasıdır. Onun anısını Nazilli'de yaşatmak bizim için önemli. Bu bölge 1980 öncesinde çok önemli bir bölge idi. Bir eğlence merkezi idi. Bu bölgede her türlü etkinlikler yapılmakta idi. Yukarı Nazilli'deki vatandaşlarımız eğlenmek için buraya geliyorlardı. Tabi o yıllarda buraya gelmek bir ayrıcalıktı. İşte bizler tekrar o eski yılları yaşatmak istiyoruz"
ifadelerini kullandı.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.