Piramit Haber

Yaşlılar Spor Yapabilir mi?

Spor

Kısa ve net olarak cevap EVET, tabii ki özel bir rahatsızlığınız, doktorunuzun spor konusunda uyarıları yoksa. Şundan emin olun, her yaşa uygun spor ve egzersizler vardır.

 Yaşlılık arttıkça beyindeki bağlantıların artık fonksiyonlarını yitirdiği ve küçük problemlere neden olduğu bilinmektedir. Kuvvetli ve hareketli kaslar bu problemlerin meydana gelmesini önler ve insan dengesini korur. Kuvvetli ve hareketli kaslar ise egzersizle mümkündür.

Uygun Bir Spor Programı Nasıl Olmalıdır?
Uygun bir spor programı çıkartmak aslında bir uzman işidir bunun için öncelikle iyi bir çalıştırıcı bulmalısınız. Ancak bu olanağınız yoksa sitemizde bulabileceğiniz programları, ağırlıkları, set ve tekrar sayılarını düşürerek uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir başka noktaysa, aerobik antrenmanlarda nabzınızı (dakikadaki kalp atım sayınız) fayda aralığında (Training Effect Zone) tutmanız. Bu ölçümü yapmadan daha genç kalplere uygun antrenmanları yapmak risk taşır. Bu ölçümü yapmak sandığınızdan daha kolaydır, sitemizden nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.

Çalışma öncesi ve sonrası 5’er 10’ar dakika kadar yapılacak ısınma, gerdirme ve soğuma egzersizlerinin önemini tekrar hatırlatırız.

Bilimsel çalışmalara göre, az da olsa devamlı yapılan tek bir egzersiz bile çok iyi sonuçlar vermektedir.


Spora Başlamak İçin Geç mi Kalındı?
Yazının başında da söylediğimiz gibi, her yaşa uygun spor vardır. Yani geç kaldığınızı düşnüyorsanız geç kalan yaşınız değil sizsiniz.

Hafifletilmiş bir vücut geliştirme ve fitness programının, doktorunuzla görüşüp uygulama onayını aldıktan sonra, uzun yıllardır aktif olmayan vücudunuzu, bu çalışmalarla tekrar aktif hale getirebilirsiniz.

Yapılan bir araştırmada 45 -55 yaşları arasında olan ve hayatında hiç spor yapmamış 3 guruba, vücut geliştirme ve fitness programı uygulandığında, 10 yıldır devamlı spor yapan insanlarla aynı fitness düzeyine geldikleri saptanmış ve başladıklarından daha genç görünüm kazandıkları tespit edilmiştir.


Nasıl Başlamalı?

Hiç spor yapmamış veya uzun süre aktivitesini yitirmiş olanlar, başlangıçta ısınma egzersizlerinden sonra, 12 ile 15 dakikalık aerobik bir çalışma uygulamalıdırlar. Bu süre daha sonra 20 dakikaya çıkarılabilir.

Bunu takiben hafifletilmiş vücut geliştirme ve fitness egzersizleri ile, kas, bağ doku ve kemiklerin de daha güçlü hale gelmesiyle, tüm metabolizmanın kazandığı olumlu sportif ve tıbbi göstergelerin elde edilmesi, tüm yaşamı daha zevkli hale getirecektir.

Ancak vücudu çok fazla bıktırmamak için, başlangıç seviyesi ve daha sonra uygulayacağınız egzersiz programlarınızı 4 – 6 haftalık çalışma dönemleri ile sürdürmelisiniz.

Artan hareketlilik ve kuvvet durumunuza göre, sitemizde bulunan değişik çalışma programlarındaki hareketleri, gerek set, gerekse kullandığınız kiloları eski programlarınıza göre biraz daha arttırıp, birbirini takip eden birkaç aylık, hatta sezonluk ve yıllık plân olarak da uygulayabilirsiniz.

Ancak unutmamanız gereken kural şudur:

Egzersiz programı ve çalışmanızın ağrılı olmamasına dikkat edilerek, vücudun ve ruhun beslemesini sağlamak ve günlük hayatta zindelik ve mutluluk kazanmak ana prensip olmalıdır. Kaliteli yaşamanız dileğiyle, iyi sporlar.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.