Piramit Haber

''Mesut Özil entegrasyonu başardı''

Spor

Almanya Futbol Federasyonu Entegrasyon Sorumlusu Keskinler, Mesut Özil'in 50 senede yapılamayan entegrasyon çalışmalarını başardığını söyledi...


İSTANBUL - Ercan Doğan 

Almanya Futbol Federasyonu Entegrasyon Sorumlusu Gül Keskinler, Türk futbolunun kendi gençlerine güvenmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen ''Uluslararası Spor Zirvesi'' için Türkiye'ye gelen ve AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Keskinler, Türk futbolunun gurbetçi futbolculardan yararlanması ve Almanya Futbol Federasyonu ile bu konuda rekabete girmesi konusunda, ''O rekabet kalktı. Türk gençleri artık 'Almanya Milli Takımı'na gittiğimde benim kariyerim nasıl olacak? Türk takımlarında veya Türk futbolunda kariyerim nasıl olacak?' şeklinde olayı görüyor'' diye konuştu.

Gurbetçi futbolcuların başka ülke milli takımlarını tercih etmesinin eleştirilmesi ile ilgili soruyu yanıtlayan Gül Keskinler, şunları kaydetti:

''Tamamen yanlış bir düşünce. Çünkü o gençler Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre'de oynayan gençlerimiz. Gençler o sistemin içinde büyümüş. O sistem yetiştirmiş onları. Onlar altyapıdan gelmiş. Türkiye'nin bu kadar genç bir nüfusu varken, Avrupa'dan gelecek sporculara ihtiyacı olmamalı. En büyük zenginlik buradaki gençler. Bu gençlerin içinde muhakkak yetenekli çocuklar var. Almanya'da her yerde spor okulları, akademileri var. Çocuklar küçük yaşta alınıp yeteneğine göre yetiştiriliyor. Burada da olabilir. Nuri Şahin, Almanya'da milli takımda çok rekabet edeceği futbolcu olduğu için Türk Milli Takımı'nı seçmiştir. Oynadığı pozisyonda çok fazla rekabet eden gençler var. Ama Nuri Şahin benim için Alman futbolcusudur.''

-Mesut Özil konusu-

Mesut Özil'in Almanya Milli Takımı'nı tercih etmesine değinen Gül Keskinler, ''Mesut Özil eğer Türk Milli Takımı futbolcusu olmaya karar vermiş olsaydı, Real Madrid'de oynayamazdı. Güney Afrika'da yapmış olduğu çıkışla, orada ortaya koyduğu performansla dünya futbolcusu oldu. Bu da Türk çocuklarına büyük bir örnek'' şeklinde konuştu.

Mesut Özil'in entegrasyonu başarılarıyla gerçekleştirdiğini anlatan Keskinler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugüne kadar yapılan en büyük entegrasyon işi. Mesut Özil'i tanıyorum. Çok gençti. 50 senede yapılamayan entegrasyon çalışmalarını Mesut başardı. Büyük bir patlama oldu. Küçük kulüplerde oynayan yabancı gençler, Türk gençleri, 'Bizim de bir yıldızımız var' diye gururlandı. 'Hepimiz Öziliz' dedik.''

-''Gurbetçi değiliz''-

''Bizim annelerimiz, babalarımız, 1965 senesinde giden kuşak gurbetçiydi'' ifadesini kullanan Almanya Futbol Federasyonu Entegrasyon Sorumlusu Keskinler, ''Bizler, benim çocuklarım gurbetçi değiliz. Oranın insanıyız. Ön yargının kalkması lazım. Tabii ki kökümüz var. Kökümüzü de bilmemiz lazım. Lisanımızı, örf ve adetlerimizi tanımamız lazım. Ancak biz gurbetçi değiliz, Avrupalı Türkleriz. Bunu da Türkiyeli Türklerin kabul etmesi lazım'' diye konuştu.
Almanya ile Türkiye arasında oynanan maçlarda bir tarafının her zaman Türk Milli Takımı'nı desteklediğini kaydeden Keskinler, ''Almanya ile Türkiye oynadığı zaman bir tarafımda tabii ki Türkiye var. Kalbimin içinde, ancak beynimin içinde Almanya var. Alman vatandaşı olarak, o kurumun içinde ve çalışanı olarak ait olduğumu göstermem lazım'' ifadelerini kullandı.

-''Galatasaray'ın Schalke 04'ü yenmesini isterdim''-

Türk futbolu ile ilgili gözlemlerini aktaran Gül Keskinler, ''Galatasaray'ın Schalke'yi yenmesini çok isterdim. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş hangi takım olursa olsun Avrupa'da attığı adımlar Türk futbolunun kalitesini yükseltir. Hangi takım olursa olsun Avrupa'ya ayak atıp, uzun vadeli kalmasını çok istiyorum. Dışarıya açıldıkça yeni şeyler öğreniliyor, yeni kalite geliyor'' şeklinde konuştu.

Almanya Futbol Federasyonu'nda 2006 yılından beri çalışmalar yaptığına dikkati çeken Gül Keskinler, ''Almanya'da kurulmuş göçmen kökenli amatör futbol kulüpleri var. Bu amatör kulüplerin yönetimlerinin daha profesyonelce olması için yaptığımız eğitim programları bulunuyor. Göçmen kökenli futbol kulüplerinin Alman futbolunda daha iyi bir yer edinmesini istiyoruz'' diyerek sözlerini tamamladı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.