Piramit Haber

Formula 1'de sezonun ardından...

Spor

2012 sezonunda 6 takım ve 8 pilot, Grand Prix birinciliği elde etti.


ANKARA - Hüseyin Burak Demirer 

Formula 1'de dün koşulan Brezilya Grand Prix'siyle sona eren 2012 sezonunda 6 takım ve 8 pilot, yarış birinciliği elde etti. Formula 1'de 20 yarıştan oluşan ve Sebastian Vettel'in şampiyonluk ipini göğüslediği 2012 sezonu, Avustralya Grand Prix'siyle start alırken, dün koşulan Brezilya Grand Prix'siyle sona erdi.

Formula 1'de 2012 sezonunun ilk 7 yarışı, 5 farklı takım ve 7 farklı pilotun galibiyetiyle başladı. 18 Mart'ta koşulan ve sezonun ilk yarışı Avustralya'da damalı bayrağı ilk gören McLaren-Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Jenson Button oldu. Sonraki yarışlar, Malezya Grand Prix'sini Ferrari'den İspanyol Fernando Alonso, Çin Grand Prix'sini Mercedes-AMG'den Alman Nico Rosberg, Bahreyn Grand Prix'sini Red Bull-Renault'dan Alman Sebastian Vettel, Almanya Grand Prix'sini Williams-Renault'dan Venezuelalı Pastor Maldonado, Monaco Grand Prix'sini Red Bull-Renault'dan Avustralyalı Mark Webber ve sezonun 7. yarışı Kanada'yı McLaren-Mercedes'den Büyük Britanyalı Lewis Hamilton kazandı.

Sezonun 3. yarışı Çin Grand Prix'sini kazanan Mercedes-AMG'nin Alman pilotu Nico Rosberg ve 5. yarış İspanya Grand Prix'sini kazanan Williams-Renault'nun Venezuelalı pilotu Pastor Maldonado, kariyerlerinde ilk kez podyumun zirvesine çıktı.



-Vettel yine şampiyon-

Sezonu şampiyon tamamlayan Sebastian Vettel, kazandığı 5 yarışın 3'ünde ilk sıradan (pole position) başlarken, sezonun 14. yarışı Singapur Grand Prix'sinde 3. cepten ve 16. yarış olan Güney Kore Grand Prix'sinde de 2. cepten start almasına rağmen yarışı birinci bitirmeyi başardı.
Vettel, 20 yarış içinde sadece 24 Haziran'da koşulan ve Red Bull'un bu sezonki ''Aşil tendonu'' alternatör arızası nedeniyle Avrupa Grand Prix'sini tamamlayamazken, 3 yarışta 2'ncilik, 2 yarışta da 3'üncülük kazandı.

Ferrari'den Alonso'nun 3 puan önünde, üst üste 3. şampiyonluğunu elde eden 25 yaşındaki Vettel, bu başarısıyla hem Brezilyalı Ayrton Senna'ya ait ''3 kez Formula 1 şampiyonu en genç pilot'' unvanını aldı hem de Arjantinli Juan Manuel Fangio ve vatandaşı Michael Schumacher'den sonra üst üste 3 kez şampiyonluk yaşayan üçüncü pilot olarak tarihe geçti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.