Piramit Haber

Başırının 3 temel eğitimi

Spor

Çocukların, başarılı olması için cimnastik, yüzme ve atletizm temel eğitimlerini alması öneriliyor...

ANKARA - İlknur Çetinbaş

Çocukların, ileride seçeceği spor branşında daha başarılı olması için sırasıyla cimnastik, yüzme ve atletizm temel eğitimlerini alması öneriliyor.
Gelişim çağındaki her çocuğun cimnastik yapması gerektiğini kaydeden Cimnastik Milli Takımı antrenörlerinden ve Cimnastik Federasyonu Teknik Kurul Üyesi Munise Tuna, çocukların gelişim özelliklerine göre en erken 3,5-4 yaşlarında cimnastiğe başlayabildiğini söyledi.
Bu yaş gruplarında profesyonel anlamda bir çalışma yapılmadığını kaydeden Tuna, ''Temel eğitimlerle çocuğun kuvvetlenmesini, esneklik ve koordinasyon kazanmasını sağlıyoruz''dedi.
Temel cimnastik eğitiminin 6 ayda alınabileceğini, ancak branş seçimine kadar devam ettirilmesinin, seçilecek branşa önemli katkıları olacağını anlatan Tuna, ''Gerek takım sporları gerekse bireysel sporlar olsun, gereken kuvvet, esneklik, denge, koordinasyon temel cimnastik eğitimi ile kazanılır. Cimnastik temeli alan bir çok başarılı sporcu bunun en güzel örneğidir '' diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi ve yüzme antrenörü Alpan Cinemre, yüzmenin tüm kas gruplarını çalıştırdığı gibi, vücut üyelerinin farkındalığını vermesi açısından çok önemli olduğunun söyledi.
Cinemre, ''Yüzmeye 5 yaşından itibaren başlanabiliyor. Yüzme temel olarak cimnastik ve atletizm ile birlikte verilebilir. Cimnastik yapan çocuk yüzmeyi daha çabuk öğreniyor'' değerlendirmesini yaptı.
Çocuğun yüzerken aynı anda hem el hem de ayaklarını kontrol etmek zorunda olduğunu ve bunun ileriki dönemde yapacağı diğer spor branşlarında önemli olduğunu ifade eden Cinemre, şöyle devam etti:
''Bu özellik küçük yaşlarda alınır ve gelişirse ileride özellikle toplu sporlarda çok faydalı oluyor. Denge ve kinestetik farkındalık gelişiyor. Yüzmenin kesinlikle temel bir spor olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ilerleyen dönemlerde başka bir spor dalı seçse bile yüzmeyi bırakmasına gerek yok. Yüzme ömür boyu yapılabilen, her yaş döneminde önerilen bir spordur. Akciğer, dolaşım ve kalp sistemini geliştirir.''
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.