Piramit Haber

Yumuşak Doku Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Sağlık

İstatistiklere göre yumuşak doku kanserine yakalanan hastaların 5 yıl hayatta kalma oranı % 82 civarındadır. Bunun anlamı şudur: yumuşak doku kanserine yakalanan 100 hastadan 82’si en az 5 yıl boyunca hayatta kalmaktadır. Ama bu oran, tümörün büyüklüğüne, yerine, tipine, kaçıncı evrede teşhis konulup tedaviye başlandığına göre değişmektedir.

Bu bilgiler Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün istatistiklerinden elde edilmiştir.

Yumuşak doku kanseri ile ilgili geniş bilgi için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Yumuşak Doku Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yumuşak Doku Kanseri Yaşam Süresi Nasıl Hesaplanır? Yaşam süresi ve hayatta kalma oranı hesaplamaları daha önce bu hastalığa yakalanmış insanlardan ve onların akıbetlerinden elde edilen istatistiklerle elde edilmektedir.

5 yıl hayatta kalma oranı Kanser yaşam süresi istatistiklerinden bahsederken doktorlar 5 yıl hayatta kalma oranı ifadesini kullanırlar. Bu tabir, hastaya teşhis konulan zamandan itibaren en az 5 yıl hayatta kalıp kalmadığını belirten bir istatistiktir. Örneğin, 5 yıl hayatta kalma oranı %60 olarak gösterilen bir kanser tipinde, söz konusu hastalığa yakalanan 100 kişiden 60’ı teşhis konduktan sonra en az 5 yıl hayatta kalmış demektir. Birçok kişi ilk 5 yılı atlattıktan sonra uzun seneler yaşarken, bazı kanser hastaları ise başka sebeplerden yaşamlarını yitirebilirler. Bu hayatta kalma oranları diğer ölümleri dikkate almaz.

Herhangi bir hastanın ölüm riskini tahmin etmekte kullanılmaz. Çünkü her hastanın durumu kendine özeldir ve geleceğini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır:

Kanser tipi Tümörün bulunduğu yer Görülen tedavi biçimi Hastanın yaşı

Yumuşak Doku Kanseri Tiplerine Göre Hayatta Kalma Oranı Yumuşak Doku kanseri teşhis zamanına göre 3 tipe ayrılmaktadır:

1) Yerel (lokalize) yumuşak doku kanseri İlk evrede tümör bulunduğu yerden yayılmadan teşhis edilirse bu adı alır. Ölüm riski en az olan evredir.

Yerel yumuşak doku kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %83’tür.

2) Bölgesel yumuşak doku kanseri İkinci evrede tümör bulunduğu yerden biraz yayılmış ve etraftaki dokularda da ilerlemeye başlamışsa bu adı alır.

Bölgesel yumuşak doku kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %54’tür.

3) İlerlemiş (metastatik) yumuşak doku kanseri Üçüncü evrede tümör bulunduğu yerden iyice yayılmış ve uzakta bulunan organlara da sıçramışsa bu adı alır. Yumuşak doku kanserinin en ölümcül evresidir.

İlerlemiş yumuşak doku kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %16’dır.

Not: Bu rakamlar ve 10 yıl hayatta kalma oranları arasında ciddi bir değişiklik görülmemiştir. Yani teşhisten sonra ilk 5 yıl hayatta kalan hastaların başarıyla yumuşak doku kanseri tedavisini tamamlama olasılığı oldukça yüksektir.

Yorumlar (1)

Şehriban Çetinkaya 9 Yıl Önce

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün istatistiklerinden elde edilmiştir. denmesi güzel ve detaylı bilgi için teşekkürler.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.