Piramit Haber

Yer çekimsiz yürüme bandında 'bel fıtığı' tedavisi

Sağlık

Yer çekimsiz yürüme bandı desteği nasıl sağlanıyor, yer çekimsiz yürüme bandı'nda bel fıtığı ve yürüme bozukluğu bulunan hastalar nasıl tedavi ediliyor?

Yer çekimsiz Yürüme Bandı Desteği Nasıl Sağlanıyor?

Yürümek, sahip olduğumuz en büyük nimetlerden biridir. Herhangi bir sakatlık anında yürümenin bizim için ne kadar önemli olduğunu anlarız.

Bel rahatsızlıklarında, omurilik yaralanmalarında, felç geçirenlerde, parkinson hastalarında, kalça ve dizinde problem olanlarda yürüme güçleşir, yürürken sık sık durma isteği oluşur. Bazı hastalarda ise yürüme problemi ile birlikte dengesizlik de oluşur, yardımsız yürüyemez hale gelirler.

Bu tip hastalarda veya bel, kalça ve diz ameliyatı olmuş hastaların iyileşme dönemlerinde onlara yürüme eksersizleri yaptırmak, onların tek başlarına dengede durmalarını sağlamak gerekir. Ama zaten yürümekte zorluk çeken bu hastalar için bu eksersizler hem zordur, hem de moral bozucu olabilir.

Yer çekimsiz Yürüme Bandı Desteği hastanın ağırlığını beşte birine kadar düşürebiliyor, böylece daha önce zorlukla yürüyen bir hastanın neredeyse koşar adım yürümesi sağlanmaktadır. Ardı sıra yapılan destek tedavilerde, yer çekimi kuvvetini ayarlayarak hem hastanın ağırlığı yavaş yavaş artırılır; hem de yürüme süresi uzatılması hedeflenir. Böylelikle, hastalar kendi ağırlıklarına ulaşınca da çok daha rahat yürümeye başlayarak, normal yaşamlarına dönebilmektedirler.

İstanbul'da bir sağlık merkezinde "yer çekimsiz yürüme bandı"nda bel fıtığı ve yürüme bozukluğu olan hastalara tedavi imkanı sunuluyor. 

Fulya'daki Akkor Sağlık Merkezi'nin sahibi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Dr. Aybars Akkor, kliniklerinde hizmete soktukları yer çekimsiz yürüme bandının, kişinin ağırlığını dörtte, beşte birine kadar düşürebildiğini söyledi. 

Ağırlığın bu oranda düşmesinin kişiye "ayda astronotlar gibi zıplaya zıplaya yürüme" hissi verdiğini anlatan Akkor, şunları kaydetti: 

"100 kiloluk bir insanın vücudunu 20 kilo gibi hissettiğini düşünün. Kuş gibi uçar... Yer çekimsiz yürüme bandı, hastalara bunu sağlıyor. Yürüme bozukluğu olan kişilerde, zor yürüyen kişilerde, yürürken sık sık durmak zorunda olan kişilerin önce alet sayesinde ağırlıklarını düşürüyoruz ve onların böylece rahat yürümesini sağlıyoruz. Yavaş yavaş ağırlığı ve tempoyu artırıp, onların normal yollarda da rahat yürümesini sağlıyoruz. Hastalarımız bu tedaviyi gördükten sonra moralman çok rahatlıyor. 'Ben yürüyebiliyor, bacaklarımı hareket ettirebiliyormuşum' diye düşünüyorlar. Kaslarını güçlendirdikten sonra da artık normal yolda rahatlıkla da yürüyebiliyor." 

Dr. Akkor, öncelikle fıtığı ve belde kanal darlığı olan hastaların yürüme bandı kullanılarak tedavi edildiğini belirtti. 

Bu rahatsızlığı olan kişilerin yürürken sık sık durma ve dinlenme ihtiyacı hissettiklerine dikkati çeken Akkor, "Ayrıca boyunda sorunu olanlar da çok çabuk yorulur. Bunun dışında nörolojik hastalıklarda yani örneğin parkinson dediğimiz hareket bozukluğunda, MS dediğimiz yine beyni ilgilendiren hastalıkta da insanlar yürümekte zorluk çekerler. Alet, yürüme bozukluğu çeken hastalara kolaylık sağlar" diye konuştu. 

Bir tarafına felç inen, vücudunun sağını ya da solunu iyi kullanamayan kişilerin de yine yürümekte çok zorlanacaklarını anlatan Akkor, bu gibi kişilere de aletin çok büyük faydası olduğunu kaydetti. 

"TÜRKİYE'DE 4 AYDIR UYGULAMASI VAR" 

Aybars Akkor, tedavinin Türkiye'de yeni kullanılmaya başlandığını ifade ederek, "ABD'de gittikçe yaygınlaşan tedavi metodu, Türkiye'de 4 aydır uygulanıyor" dedi. 

Hastalıkların tedavisinde başarı sağlandığını kaydeden Akkor, "Bu aletin benzeri sporcularda gücü daha da artırıcı, zorlaştırıcı olarak kullanılırdı. Burada tam tersine hastalara kolaylık sağlıyor. Daha evvel yürüyemeyen ve yürüyemediği için evden çıkamayan hastalar, artık kendileri bu bantta rahat yürüdükten sonra hem moral kazanıyor hem de bacaklarındaki kas erimelerini durdurup, yürümelerini normal hale getirebiliyorlar" bilgisini verdi. 

Akkor, merkezlerinde bugüne kadar 120 hastayı bu metotla tedavi ettiklerini belirterek, talebin giderek arttığını dile getirdi. 

Bel fıtığı rahatsızlığı olan Raziye Kayhan isimli hasta ise ilk kez denediği tedavi yöntemiyle kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Yürürken belim ağrıyordu, bacaklarımda uyuşma oluyordu ama bantta çok rahat yürüdüm" ifadelerini kullandı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.