Piramit Haber

Tuvalette Uzun Süre Geçiriyorsanız Dikkat !

Sağlık

Op. Dr. Selahattin Yitgin, hemoroid ve hastalığın neo lazer ile tedavisi konusunda bilgi verdi

Hemoroid konusunda binin üzerinde hastayı tedavi eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Selahattin Yitgin, hemoroid ve hastalığın neo lazer ile tedavisi konusunda bilgi verdi. Dr. Yitgin, “Hemoroid, anal kanalın (makatın) iç duvarını örten tabakanın altında oluşan, etrafındaki bağ dokusuyla birlikte genişlemiş toplardamarlardır. Dışarı sarkmış bu damar yumakları kırmızı-mor renktedir. Damarların tahrip olup delinmesi sonucunda da sık sık kanama yaşanır” dedi. Dünyada ve Türkiye’de oldukça sık görülen hemoroid sorununun her 10 hastanın 4’ünde hiçbir semptom vermediğini belirten Dr. Yitgin, “Hastaların yüzde 40’ı hastalığının farkında bile değil. Özellikle 45-65 yaş arasında bu hastalığa sıklıkla rastlanırken, 20 yaş öncesinde nadir olarak görülür” diye konuştu.

AĞRISIZ TEDAVİ MÜMKÜN!  Neo lazer tedavisinin Türkiye’de henüz çok yeni olduğunun altını çizen Dr. Yitgin, “Bu yöntemde, lokal anestezi ya da hafif sedasyon ile hasta uyutulur. Saç telinden biraz kalın lazer teliyle hemoroid şişliklerine girilerek içerisindeki genişlemiş toplardamarlar beş dakika gibi kısa sürede büzüştürülerek işlem gerçekleştirilir” diye konuştu. Neo lazer tedavisinin ağrısız ve kanamasız olduğunu belirten Dr. Yitgin, “Tedavi sonrasında ilaç ve pansuman gerekmez. İşlem çok kısa sürer ve hasta aynı gün içinde günlük yaşamına geri döner” şeklinde konuştu. Dr. Yitgin, “Lazer uygulanan şişliklerdeki damarlar kökünden itibaren büzüştürüldüğü için hastalığın tekrarlama riski yoktur. Öte yandan bu tedaviyle makat bölgesi anatomisi de korunmaktadır” dedi.

TUVALETTE UZUN SÜRE GEÇİRİYORSANIZ DİKKAT! 
Kabızlık çeken ve tuvalette uzun süre geçirilen kişilerde hemoroidin sıklıkla görüldüğünü belirten Dr. Yitgin, “Ayrıca yaşın ilerlemesi, gebelik, bağırsak kanseri ve fıtığı gibi hastalıklar da hemoroide neden olabilir. Hemoroidin belirtileri ise; makatta meydana gelen şişlik, rektal kanama, ağrı, akıntı, makatta ıslaklık hissi ve kaşıntıdır” dedi. Hemoroidden korunma yöntemleri konusunda da bilgi veren Dr. Yitgin, “Uzun süre tuvalette ıkınmaktan ve kabızlıktan kaçınmalıyız. Aşırı yağlı ve baharatlı yemek yerine bol sulu ve liften zengin gıdalarla beslenmeliyiz. Spor yaparak vücudu güçlendirmeyi de ihmal etmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.