Piramit Haber

Türkiye'de bir ilk!

Sağlık

Kalbinde elma büyüklüğünde tümöre rastlanan hasta, tümör parçalanmadan ve göğüs kafesi açılmadan robotla ameliyat edildi. Prof. Dr. Bakır'ın gerçekleştirdiği operasyon, tıp literatürüne girdi.

Türkiye'de ilk kez robotik cerrahi yöntemiyle kalpten elma büyüklüğünde bir tümör çıkarıldı.
Yorgunluk ve nefes darlığı çeken Adnan Yazar'ın kalbinde elma büyüklüğünde bir tümöre rastlandı. 50 yaşındaki Yazar, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi'nde Prof. Dr. İhsan Bakır tarafından ameliyat edildi. Operasyon, tümör parçalanmadan ve hastanın göğüs kafesi açılmadan robotla gerçekleşti. Yazar'ın sağlık durumu iyi. Operasyon ise dünya tıp literatürüne girdi.

TÜRKİYE'DE İLK...
Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, şunları söyledi:

"Hastanın kalbinde gelişen 9 santimetre boyundaki ur kalp kapakçıklarını ve kan akışını olumsuz etkiliyordu. İman tahtasını kesmeden sağ meme altından yapılan 4-5 santimetrelik bir kesiden kalbe ulaştık. Robotun 20 kat büyütme özelliği sayesinde tümörü bir bütün olarak parçalamadan çıkardık.

Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük çaplı bir tümörü hastanın göğüs kafesi açılmadan robotla almayı başardık. Yeniden tümör üretebilecek tüm parçaları temizledik. Vaka dünyada çok az örnekten biridir. Tümörün büyüklüğü ve uygulanan robotik cerrahi yöntem bakımından vaka dünya tıp literatürüne girdi."

BIÇAK İZİ KALMADI

Tümör gösterildiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadığını ve çok korktuğunu söyleyen hasta Adnan Yazar ise "Kalbimin içinde büyük bir iyi huylu tümör tespit edildi. Ameliyatın robotla yapılacağını öğrendiğimde kamu hastanelerinin sahip olduğu teknolojik alt yapı beni şaşırttı. Türkiye'de alanında en iyi olan kamu hastanesindeki olanaklar önemli bir kazanımdır.

Geçmişte aylarca ameliyat sıraları beklerdik. Çareyi yurt dışında arardık. Şimdi neredeyse kalbimin büyüklüğünde tümörü göğsümde bıçak izi kalmadan aldılar. Bu Türkiye'nin nerelere geldiğinin en güzel örneği" dedi.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.