Piramit Haber

Şişmanlık vergisi geliyor!

Sağlık

İşte vergisi artacak gıdalar..

 Dünya kilo ve sağlık sorunlarına neden olan ürünlere vergiyi konuşurken, Türkiye de bu konuda adım atmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Şimşek, “Obeziteyi etkileyen ürünlere yönelik ÖTV gündeme gelebilir” dedi.

Dünyada obezite giderek büyük bir sorun haline gelirken Maliye Bakanlığı bu konuda hazırlığa başladı bile. 5. İzmir İktisat Kongresi'nde bir panele katılan ve soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde obezite vergisinin gündeme gelebileceğini açıkladı. 

Obeziteyi tetikleyen ve sağlık harcamalarında artışa neden olan ürünlere yönelik özel tüketim vergisi yani ÖTV'nin söz konusu olabileceğini dile getiren Bakan Şimşek, oran ve zaman konusunda ise şimdilik bilgi vermedi. 

İNGİLTERE’DE DE VERGİ ÖNERİSİ GETİRİLDİ 

Bilindiği gibi New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, geçen yıl büyük boy gazoz ve diğer şekerli içeceklere yasak getirmeyi önermiş ancak teklifi kabul görmemişti. Geçtiğimiz günlerde Meksika söz konusu ürünlere yüzde 8 vergiyi gündemine alırken dün nüfusun yüzde 1.3'ünün obez olduğu İngiltere'de de Academy of Medical Royal Colleges tarafından gazlı içeceklerin vergisinin yüzde 20 yükseltilmesi önerildi.

275 KALORİYİ GEÇEN GIDAYA % 8 VERGİ
Meksika’da parlamentonun karara bağladığı yeni yasaya göre yüksek kalorili gıdalardan yüksek vergi alınacak. Buna göre 100 gramlık gıdada kalori oranının 275’i geçmesi halinde ürüne yüzde 8’lik vergi uygulanacak. Yeni yasanın Ocak 2014’ten itibaren uygulanması bekleniyor. Parlamento bir gün önce de gazlı içeceklere yönelik benzer bir karar aldı.

‘AKARYAKITTA VE İÇKİDE VERGİ İNDİRİMİ OLMAZ’

Maliye Bakanı Şimşek, otomotiv, iletişim, sigara, alkol ve akaryakıt alanlarından alınan vergilerde herhangi bir indirimin söz konusu olmayacağını söyledi. Şimşek, "Vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin. 

İndirmeyeceğiz. Açık söyleyeyim geçen yıl 60 milyar doları biz enerji ithalatına ödedik. Vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin. İndirmeyeceğiz. 

Açık ve net olarak altını çiziyorum. Çünkü bizim daha yüksek bir enerji ithalatına imkânımız yok. Nitekim Orta Vadeli Program’a bütçeye bakarsanız en öncelikli temel hedef cari açığın azaltılmasıdır" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.