Piramit Haber

Parmaklar neden uyuşur?

Sağlık

Pek çoğumuz parmaklarımızdaki uyuşma ve karıncalanma hissini yakından biliriz. Çoğu zaman önemsemediğimiz bu durum, kronik bir hal aldığında eğer gerekli tedbirler alınmazsa, daha büyük rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Vücudumuzda olağan dışı olduğunu fark ettiğimiz ancak bize büyük bir rahatsızlık vermeyen belirtiler için çoğu zaman doktorların kapısını çalmaya gerek görmüyoruz. Fakat önemsiz olduğunu düşündüğümüz bazı belirtiler, sandığımızdan daha büyük bazı rahatsızlıkların nedeni olabilir. ‘Parmaklarımızda hissettiğimiz uyuşukluk veya karıncalanma’ pek çoğumuzun üzerine pek de düşmediği, bu tip rahatsızlıklardan biri. Alışkanlığın aksine bu tip şikâyetlerin erken aşamada önlenmesi, gelecekte daha büyük rahatsızlıklarla karşılaşmamak adına kritik önem taşıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ruhsan Cihan, parmaklardaki uyuşma ve his kaybıyla ilgili merak edilenleri ve alınması gereken önlemleri anlattı:

 
Uyuşan parmağa göre teşhis konabiliyor
Parmaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi, batma ve iğnelenme olarak da ifade edilebilen anormal bir durumdur. Yaşlılarda görülebildiği gibi gençlerde de görülebilir. Parmaklardaki uyuşma hissinin çok farklı nedenleri bulunmaktadır. İlk olarak düşünmemiz gereken parmaklara kan akışını engelleyen herhangi bir durum ve sinir harabiyeti oluşturacak sebeplerdir. Aralıklı oluşan uyuşma hissi bazı hareketlerin sürekli tekrarlanmasıyla ya da yanlış bir pozisyonda uyumakla sinirler üzerine aşırı basınç olması sebebiyle meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra, el ve ayaklardaki herhangi bir ortopedik problem sonucunda da oluşabilmektedir.

Boyun ve bel fıtığı yol açabiliyor

Dirsekteki ‘ulnar sinir’ adını verdiğimiz sinirin sıkışması nedeniyle elde serçe ve yüzük parmağında uyuşma oluşabilmekte, el bileğindeki median sinirin sıkışmasıyla da başparmak ve diğer parmaklarda uyuşmalar oluşabilmektedir. Tüm bunların yanında boyun ve bel fıtıkları, boyun- bel kireçlenmeleri gibi problemlerde el veya ayak parmaklarında uyuşma ve hissizlik olabilir. Ayrıca multibl skleroz, felç, tümör, diyabet gibi çok daha ciddi problemler neticesinde de parmak uyuşması oluşabilmektedir. Parmaklardaki uyuşma ve his kaybına soğukluk hissi, yanma, kaşıntı, dokunma sırasında hassasiyet, seğirme ve kasılmalar eşlik edebilir.

Uyuşma ve his kayıplarının 9 sebebi
Karpal tünel sendromu:
El bilek seviyesinde bulunan ‘karpal tünel’ adı verilen kanaldan median sinirin herhangi bir nedenle sıkışmasına bağlı olarak meydana gelir. Tekrarlayan hareketler, bilgisayar kullanımı, ağır kaldırma, diyabet, hipertroidi, gebelik, hormonal nedenler ile oluşabilir.
Kubital tünel sendromu:
Dirsek kemiğinde ulnar sinirin yukarıda saydığımız nedenlerle sıkışmasıyla el serçe ve yüzük parmağında uyuşma oluşmaktadır.
Periferik nöropati:
Kontrol edilemeyen diyabet, ayakta çalışma, B12 eksikliği, MS hastalığı, kronik alkolizm sonucunda sinirlerde iltihaplanma ve hasar oluşur. Etkilenen alandaki sinirlerde uyuşma ve his kaybına neden olur.
Tarsal tünel sendromu
: Arka tibial sinirin ayak bilek iç kısımda sıkışmasıyla oluşur ve el bileğindeki karpal tünel sendromunun ayak bileğindeki tipidir.  
Boyun ve bel kireçlenmeleri:
Kemiklerde hasara yol açan, ilerleyen yaş, duruş bozuklukları, diyabet, kemik erimesi durumlar sebebiyle boyun omurlarında aşırı aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar oluşan kireçlenmeler kanaldan geçen sinirleri sıkıştırır. Bu da kollarda ve bacaklarda ağrı, uyuşma ve his kaybına yol açabilir.
Mineral ve vitamin eksiklikleri:
Kalsiyum, magnezyum, çinko, B12 vitamin eksiklikleri, kasların kasılıp gevşeme aktivitelerini etkileyerek parmaklarda uyuşmaya yol açabilir.

Diyabetik nöropati: İyi takip edilemeyen diyabet sinirlerde harabiyete yol açar. Bu da el ve ayaklarda eldiven çorap tarzı dediğimiz uyuşmalara yol açar.
Dolaşım bozuklukları:
Parmağa kan akışını engelleyen herhangi bir durum parmakta uyuşma ve tutukluğa yol açabilir
Diğer sebepler:
Uzun süre sigara kullanımı, alkolizm, hipotroidi, omurilik yaralanmaları, metal zehirlenmeleri, SLE, omurilik tümörleri vb. medikal tedavi gerekebilir. Vitamin takviyeleri, kas sinir iletimini düzenleyen (pregabalin, gabapentin gibi) ilaçlar kullanılabilir.
Sıcak- soğuk kompres enflamasyona bağlı gelişen uyuşmaların azaltılmasına yardımcı olur. Etkilenen alana giden kan akışını artırarak, enflamasyonu azaltır.

Beslenme alışkanlığında yapılan değişiklikler önemlidir. Kolesterolden fakir diyet, liften zengin diyet, yüksek antioksidan gıdalar tedaviye yardımcıdır. Sigara bırakılmalıdır. Bazı egzersizler ve masaj, etkilenen organa giden kan akımını artırarak herhangi bir hastalığın ilerlemesini engeller. Fizik tedavi uygulamaları (sıcak- soğuk paketler, girdap banyosu, lazer, elektrik stimülasyon germe ve gevşeme egzersizleri, kas güçlendirme egzersizleri) önerilmektedir. El bilek, dirsek ve ayak bilek sinir sıkışmalarında istirahat splintleri önerilir.

Basit egzersizlerle tedavi desteklenebilir

Parmak uyuşmalarının tedavisinde aşağıdaki yöntemler denenebilir, ancak öncelikle sebep olan hastalık tespit edilmeli ve ona yönelik tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınma, tekrarlayıcı hareketlerden kaçınma, çalışma ortamlarında ergonomiye dikkat ederek yaşamak mutlaka önemsenmelidir.

Yorumlar (14)

Ferhat Çekim 10 Yıl Önce

Başyazıcıoğlu da varmışşşş, :( lanet olsunnn ... artık kime güveneceğiz bilmiyorummm

Ergun Çavuşoğlu 10 Yıl Önce

helal bakanlığa

Fatma Özilhan 10 Yıl Önce

nasıl insanlar bunlar? acaba evlerine götürüp kendi çoluk çocuklarına yediriyormu bunlar bir sormak lazım.

Merve Budak 10 Yıl Önce

lanet olsun sizin gibi insanlar. gerçi insan bile denemez sizin gibilere

nilüfer 10 Yıl Önce

sadece ifşa etmekle olmaz ağır para cezaları da versinler. hatta meslekten men edilsinler.

ibrahim BULUT 10 Yıl Önce

Ferhat cekim bey.basyazici dgl o. Basyazicioglu diye bir firma.Allah islah etsin bu sorumsuzlari...

Hüseyin Kaya 10 Yıl Önce

i̇fşa etmenin yanında yasal işlem de yapılmalı..tüketiciler bu firmaların isimlerini hafızalarında tutamayabilir.

Elif Mert 10 Yıl Önce

olur canım! vururum kapısına bir mühür "benim işim ne?" , uyardığın için teşekkürler!

Taşkin Büyüktopac 10 Yıl Önce

olması gereken de bu zaten.. eğer ki doğruysa helal olsun.

Mustafa 10 Yıl Önce

Ben firma sahibi olmuş olsam benim sahtecilik yaptığım ortaya çıksa ve o markam ifşa edilmiş olsa hemen o marka ve ismi değiştirir, farklı bir markayla yine hemen piyasaya sürerim. Bu işin caydırıcı yanı sadece bu şekilde olmamalı birçok yaptırım olması gerekiyor bence. Mesela çok büyük para cezası hatta insan sağlığını tehlikeye atmaktan haklarında dava açılmalı. Ve meslekten men edilmeleri gerekiyor. Sadece ifşa etmek çözüm değil.

Ali dönmez 10 Yıl Önce

Kadro bekleyen ornan mevsimli 5.ay29 gün çalışan geri yarı yıl özelde sömürülen ezilen iş bulan ve bulamayan orman mevsimlik işçileri kadroyu hak etmiyormu orman yangınında canını ortaya koyan işçi niye görülmüyor niye haber yapılmıyor haber değerimiz yokmu madende ölen işçilerimizde ölünce hakları iyileştirildi ölünce gündeme geldi peki bizdemi ölelim bizi niye gündeme taşımıyorsunuz siyasetçimize bu işçiler kadro alacakmı diye soru sorulmuyor bizimde yüzümüz gülsün haber niteliği taşımıyormuyoz ???? sendika mız hep çalışıyor ama kendine çıkarına çalışıyor ne yerel basında ne genel basında nede bi siyasetçi ile sesimizi duyuruyor temsil bile edemiyor ne vekillerimiz nede orman ve su işleri bakanımız nede başbakanımız nede cumhurbaşkanımız bizi biliyor biz ölüncemi kadro verilecek ??? Bizim sesimizi siz duyurun lütfen saygılar ve tüm mevsimlik orman teşlilatı arkadaşlarım adına teşkür ederim

Okan 10 Yıl Önce

Asil televizyonlarda bangır bangir reklam yapan bak firmaları dolu on kilo bali yüz tl ye veriyorlar marketten toz şeker aldım üç kilo in lira şeker alayım desen yine olmazzz

murat 10 Yıl Önce

Adamlar firmanın ismini değiştip balı yine satıyor ,Helal olsun diyecek pek fazla da birşey yok :):)

Cengizhan 10 Yıl Önce

Televizyon da yapıyor adamlar. S4 diye Çin malı telefonlar bal diye bilmem neler, devlet bunlara da el atmalı..

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.