Piramit Haber

Omurilik Sıvısı Kültürü Nasıl Yapılır? Amacı ve Riskleri Nedir?

Sağlık

Omurilik Sıvısı Kültürünün Amacı Nedir? Omurilik Sıvısı Kültürü Nasıl Yapılır? Omurilik Sıvısı Kültürünün Riskleri ve Bir Sonraki Adımları hakkındaki bilgileri burada bulabilirsiniz.

Omurilik Sıvısı Kültürünün Amacı Nedir? Omurilik sıvısı kültürü, merkezi sinir sistemindeki bulaşıcı organizmaları tespit etmek için kullanılır. Merkezi sinir sistemi bakterilerin, virüslerin ve mantarların sebep olacağı enfeksiyonlara karşı korunmasızdır. Omurilik sıvısı kültürü, pek çok hastalığın teşhis edilmesinde kullanılabilir.

Bu hastalıklar:

Bakteriyel ya da viral menenjit Mantar enfeksiyonları Beynin etrafında kanama olması (Subaraknoidhemoraji) Beyinde ve omurilikte hasar Epilepsi Multipl Skleroz (MS) Lyme hastalığı Guillain-Barresendromu

Omurilik Sıvısı Kültürü Nasıl Yapılır? Lumbar ponksiyon ya da omurilikten su alma, omurilik sıvısı kültürü yapmak için kullanılır. Doktor, omuriliğin alt kısmındaki iki omurganın arasına bir iğne batırır. İğne doğru yere batırıldıktan sonra, sıvı çekilmeye başlanır. Bir tüpten fazla sıvı gerekebilir. Bu işlem, birkaç dakika sürebilir.

Omurilik sıvısını almak için başka yöntemler de kullanılabilir. Ancak bu yöntemler sadece omuriliğinde kusur bulunan ya da standart lumbar ponksiyona giremeyen kişilere uygulanır. İğnenin oksipital kemiğe saplanmasıyla da omurilik sıvısı çekilebilir. Doğrudan kafatasında delik de açılabilir.

Yeterli omurilik sıvısı alındıktan sonra sıvı laboratuvara gönderilir. Laboratuvar teknisyenleri, omurilik sıvısını kültür ortamına koyarlar. Daha sonra enfeksiyona neden olan organizmaların büyümesi gözlenir. Büyüme olmazsa test normal ya da negatif olarak değerlendirilir.

Test pozitif sonuçlandığında omurilik sıvısında bakteri, virüs ya da mantar saptanmış demektir. Bunun anlamı, omurilik sıvısında enfeksiyon olmasıdır.

Omurilik Sıvısı Kültürünün Riskleri Omurilik sıvısı kültürü tehlikeli bir işlem değildir ancak omurilik sıvısı alınması bazı riskler barındırır.

Lomber Ponksiyon (LP)un Riskleri:

İşlem sırasında duyulan rahatsızlık ve acı Özellikle kan inceltici alan kişilerde ve trombosit sayısı normalin altında olan kişilerde omurilikte kanama Omurilik sıvısında sızıntı olmasından dolayı baş ağrısı yaşanması Enfeksiyon Sinir hasarı

Genel olarak, lumbar ponksiyon beyninde tümör ya da kist olan kişilere uygulanmaz. Bu gibi durumlarda, bu işlemin yapılması beyin hasarına hatta ölüme neden olabilir. Baş ağrısı riskini, günün geri kalanında ağır işlerden kaçınarak ve bol su içerek önleyebilirsiniz. Hafif ağrı kesiciler sırt ve baş ağrılarını geçirecektir.

Bir Sonraki Adım Omurilik sıvısı kültürünün sonuçları, doktorunuzun bu duruma neden olan etkenleri anlamasına yardımcı olacaktır.

Omurilik sıvısı kültürü yapıldığında şu testler de istenebilir:

Kan kültürü Hemogram (Tam kan sayısı) Tomografi Emar (MR)

Doktorunuz, yaşadığınız belirtileri etkili bir şekilde hafifletmek için bir tedavi planı oluşturacaktır.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.