Piramit Haber

Nelere iyi geliyor biliyor musunuz?

Sağlık

Isınan havalarla beraber serinlik hissi yaratacak yiyeceklere yönelmeye başladık. Serinlik hissi kıstasımız olunca dikkatimizden besinlerin kalorileri veya içerikleri kaçabiliyor.

Yaz ayları için hem düşük kalorili, hem serinletici hem de besleyici özelliklerinden ötürü en ideal besinlerden biri olan karpuzdan bahsedelim. Karpuz tercih etmeniz için bir sürü sebep var.

% 95 oranında su içerir. Yüksek miktarda su içermesine bağlı olarak da vücudun su ihtiyacını karşılamamıza yardımcı olur. Böbrek fonksiyonlarını düzenler, fazla olan üre ve üratın vücuttan atılmasını sağlar. Aynı zamanda böbrek taşı/kumunun atımında da idrar söktürücü özelliğinden ötürü yardımcıdır.

Yüksek oranda C vitamini içerir. 1 orta boy dilimlenmiş karpuzla günlük C vitamini ihtiyacınızın % 70-75’ini karşılayabilirsiniz. Bilindiği üzere C vitamini antioksidan özelliği olan bir vitamindir. Bu özelliğinden dolayı da kansere karşı koruyucu etki yapar.

Beta-karoten içerir. Beta-karoten de bilinen en iyi antioksidanlardandır. Karpuz, içerdiği C vitamininin yanı sıra içerdiği beta-karoten ile de kansere karşı koruyucu etkisini arttırır.

Yüksek miktarda potasyum içermesine bağlı olarak, kalp fonksiyonlarını düzenler. Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar, Vücuttan sodyumun atımını hızlandırır. Böylelikle kan basıncının düzenlenmesini sağlar. Sıcaklığa bağlı yükselen kan basıncını dengelemenizde yardımcı olacaktır. Hipertansiyonu olan bireylerin ara öğünlerde karpuz tercih etmeleri tansiyonun yükselmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

İçerdiği lif oranının yüksek olması, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki yapar.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

İdrar söktürücü özelliğinden dolayı atık maddelerin vücuttan kolay dışarı atılmasını sağlar.

Domateste de bulunan laykopen denilen bir çeşit karotenoid içerir. Laykopen çok önemli bir antioksidandır. Karpuzun kansere karşı koruyucu etkisini kat kat arttırır.

Son olarak karpuz % 95 oranında su içermesine bağlı olarak cildi besler, nem ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Özellikle kuru ve nemsiz ciltlerde canlılık sağlar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.