Piramit Haber

Multipl Skleroz - MS Hastaları İçin Egzersizler

Sağlık

Multipl Skleroz (MS) Hastalarının Kendi başınıza veya fizik tedavi uzmanı ile yapabileceğiniz 9 farklı tür egzersizi yazımızda bulabilirsiniz. Bu egzersizler hayat kalitenizi artırdığı gibi belirtilerinizin hafifletilmesine de yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Bu egzersizlerin Multipl Skleroz (MS) hastalarına faydaları:

Belirtilerin hafifletilmesi Hareket kabiliyetinin artırılması Komplikasyon riskinin azaltılması

Ancak, herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz, kaslarınızı aşırı çalıştırmadan fizik tedavi veya meşguliyet terapisi ile özel olarak egzersiz yapmanızı isteyebilir.

Kendi başınıza veya fizik tedavi uzmanı ile yapabileceğiniz 9 farklı tür egzersizi yazımızda bulabilirsiniz. Bu egzersizler hayat kalitenizi artırdığı gibi belirtilerinizin hafifletilmesine de yardımcı olmayı hedeflemektedir.

1) Yoga

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi; Yoga yapan MS hastalarının yoga yapmayanlara göre kendilerini daha az yorgun hissettiklerini ortaya koymuştur.

Yogayla birlikte öğrenilen karından nefes alma, yoga yapmadığınız zamanlarda bile nefes alıp vermenizi düzenler. Ne kadar iyi nefes alırsanız vücudunuzdaki kan dolaşımı da o kadar iyi olur. Bu durum ise solunum sisteminizi ve kalp sağlığınızı etkiler.

2) Su Egzersizi MS hastası olan kişiler özellikle dışarıda egzersiz yaptıklarında vücutları çok fazla ısınır. Bu nedenle, havuzda egzersiz yapmak bunalmamanızı sağlayacaktır.

Suyun vücudunuzu destekleyen ve hareket etmenizi kolaylaştıran doğal bir kaldırma kuvveti bulunmaktadır. Suda, kendinizi normalde olduğunuzdan daha esnek hissedebilirsiniz. Bunun anlamı havuzun dışında yapamayacağınız şeyleri havuzda yapabileceğinizdir.

Bu hareketler:

Esneme Ağırlık kaldırma Kardiyo egzersizleri yapma Ayrıca, bu aktiviteler akıl ve beden sağlığınızı güçlendirir.

3) Ağırlık Kaldırma Ağırlık kaldırmanın gerçek gücü dışarıdan gördüğünüz kısmı değildir. Asıl olan vücudun içinde gerçekleşendir. Güç antrenmanları vücudun güçlü olmasına ve yaralanmalardan daha kolay iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaralanmaları önlemeye de yardımcı olmaktadır.

MS hastası olan kişiler ağırlık ve direnç antrenmanlarını denemek isteyebilirler. Eğitimli bir fizik tedavi uzmanı, sizin ihtiyaçlarınıza uygun bir egzersiz rutini oluşturabilir.

4) Esneme Esneme hareketlerinin de yogaya benzer faydaları bulunmaktadır.

Bu faydalar arasında şunlar bulunur:

Vücudun nefes almasına izin verir. Zihni sakinleştirir. Kasları uyarır.

Esneme şunlara da yardımcı olur:

Hareket kabiliyetini artırır. Kas gerginliğini azaltır. Kas dayanıklılığını artırır.

5) Denge Topları MS, beyindeki cerebellumu etkiler. Cerebellum, denge ve koordinasyondan sorumludur. Dengeyi sürdürmek konusunda güçlük çekiyorsanız denge topları size yardımcı olacaktır.

Denge toplarını, büyük kas gruplarını ve vücudunuzda denge ve koordinasyonla ilgili zorluklar çıkaran diğer organları eğitmek için kullanabilirsiniz. Denge topları, güç antrenmanları için de kullanılabilir.

6) Dövüş Sanatları Tai chi gibi bazı dövüş sanatları düşük etkilidir. Tai chi, MS hastaları arasında esneklik, denge ve güç kazanma gibi kazançları bir arada sağladığından oldukça popülerdir.

7) Aerobik Egzersiz Nabzınızı artırıp, solunumu hızlandıran her türlü egzersizin sağlığınız üzerinde pek çok faydası bulunur. Bu tür egzersizler, mesane kontrolüne de yardımcı olur. Aerobik, vücudun doğal koruma sistemini güçlendirmesi, MS’in belirtilerini hafifletmesi ve kişiye güç kazandırması için harika bir yoldur. Aerobik egzersizler arasında yürüyüş, yüzme ve bisiklet bulunmaktadır.

8) Yatık Bisiklet Geleneksel bisikletler MS hastaları için çok zorlayıcı olabilir. Ancak, yatık bisiklet MS hastalarına yardımcı olabilir. Bu durumda yine geleneksel bisikletteki gibi pedal kullanırsınız ancak bisiklet sabit olduğundan denge ve koordinasyon gibi şeyler hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

9) Spor Spor aktiviteleri denge, koordinasyon ve güç sağlar.

Bu aktivitelerden bazıları:

Basketbol Hentbol Golf Tenis At binme

Bu aktivitelerin pek çoğu MS hastalarına göre düzenlenebilir. Fiziksel faydalarının yanı sıra sevdiğiniz bir sporu yapmanız akıl sağlığınız üzerinde de çok faydalı olacaktır.

Egzersiz Yaparken Aklınızda Bulundurmanız Gerekenler
Fiziksel olarak 20 veya 30 dakika egzersiz yapamıyorsanız bu süreci bölün. Gün içinde beş dakikalık bölümler hâlinde egzersiz yapmanız sağlığınız için faydalı olacaktır.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.