Piramit Haber

Kışın Sağlıklı Kalmanın Sırrı: Siyah Sarımsak

Sağlık

Son zamanlarda tüm bu sağlıklı alışkanlıklara ek olarak adını sıklıkla duyduğumuz doğal bir gıda takviyesi var: Siyah sarımsak. Peki, nedir siyah sarımsak?

Siyah Sarımsağın Faydaları Bilindiği gibi beyaz sarımsak haricinde sarımsağın başka bir çeşidi yok ancak siyah sarımsak denilen sağlığa pek çok katkı sağlayan siyah sarımsak aslında normal beyaz sarımsağın işlem görmüş hali ve oldukça pahalı. Beyaz sarımsak belirlenen ısıda ve nemde belirlenen sürede beyaz sarımsağın bekletilmesiyle belirlenen ortamda hazırlanır. Yazımızın devamında siyah sarımsak nasıl yapılır tarifini takip edebileceksiniz. Bu beyaz sarımsağın siyaha dönen sarımsak dişleri bu fermantasyon dediğimiz siyah sarımsak üretimi formülünden ortaya çıktığı zaman beyaz sarımsaktan fayda sağlama konusunda kat kat etkileri ve faydaları artmış bir konuma geliyor.

Siyah Sarımsak Neye İyi Gelir Özellikle Asya mutfaklarının vazgeçilmezi olan ve Avrupa ülkelerinde de son derece önem verilen siyah sarımsak fermantasyondan sonra kansere karşı özel etki sağlıyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, antiseptik özelliği ve bunun yanı sıra antifungal, antiviral, antioksidan ve anti bakteriyel bileşenleri muhtevasında barındırıyor. Bundan ötürü siyah sarımsak beyaz ve normal sarımsağa göre iki kat etki sağlayabiliyor, iki kat antioksidan içeriyor.

Bu sebeple kronik hastalıklar, romatoid arterit, dolaşım sistemi hastalıkları ve Alzheimer hastalığına karşı gayet etkilidir. Sarımsağın tadını sevmiyorsanız siyah sarımsağın tadına hayret edeceksiniz ve tadına bayılacaksınız. Siyah sarımsakta kurutulmuş meyve tadı hakimdir ve ağızda kokmaz. Şeker oranı da daha yüksektir.

Siyah (kara) sarımsağın mucizevi faydaları şaşırtıyor. Sarımsak adeta vitamin deposudur, muhtevası oldukça zengindir ve eski tarihlerden beri ilaç olarak kullanılmaktadır.

Sarımsağın muhtevasında şekerler, vitaminler (A, B, C vitaminleri), kükürtlü uçucu yağ ve içerisinde zengin olarak allil sülfür bulunuyor. Sarımsağın kokusu ve tadı bu allil sülfürden kaynaklanıyor. Sarımsağın ihtiva ettiği yağ ‘Oleum allicine’ diye adlandırılmaktadır. Sarımsak Yağının 1 miligramı, 15 OE penisilinin gücüne denk çok değerli ve kıymetli bir deva. Hipotansif ile kalp koruyucu bir güce sahip olan beyaz ve siyah sarımsak nelere iyi gelmiyor ki:
Uzmanlar gençlik için ve genç kalmak için sarımsağı öneriyor.

Damar sertliğine, İltihap kurutulmasına, kan basıncı dengelemede, Soğuk algınlığında, hücre yenilenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok güçlü etkilere sahiptir.

Sarımsak Salgın Hastalıklara Karşı Kalkan Görevi Yapar Fermantasyona tabi tutulduktan sonra kara sarımsak haline gelen siyahi sarımsağın bileşimindeki anti kanserojen maddeler daha yoğunlaşıyor. Daha yararlı hale geliyor.

Enfeksiyonlarla Savaşan Siyah Sarımsak bakteri ile virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşıda oldukça etkilidir.

Siyah sarımsağın etiket fiyatı kilo olarak 12 – 48 dolar civarında yerine göre değişken fiyatlarda satılmaktadır.


Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır?
Fermantasyon zaman zarfını incelediğimizde sarımsak sabitlenen bir sıcaklık ortamında yaklaşık 60 – 75 derece arasında ve sabit bir nem oluşturulmuş ortamda( doğal nem olarak %70-85 arasında) olduğu belirtiliyor. Belirlenmiş bir zaman aralığında bekletiliyor, bu da yaklaşık 25 ila 40 gün arasında tekâmül ediyor, devamlı olarak bu ortamda bu ortam şartlarında bekletiliyor.

Bu zaman içerisinde sarımsağın muhtevasında bulunan maddeler etkileşime ve reaksiyona girerek dönüşüme uğramakta ve fermante olmaktadır. Siyah sarımsağın renginin beyazdan siyaha dönmesinin sebebi reaksiyon sırasında şeker ve aminoasitler reaksiyonu ile koyu renkli bir madde olan melanoin ortaya çıkmasıdır.

Aslında bu işlem tavukların kuluçka dönemine benzetiliyor. Bu şekilde elde edilen siyah sarımsak bir hafta boyunca kuru ve serinletilmiş ortamda bekletilip ambalajlar halinde paketleniyor. Eğer yukarıda saydığımız nem ve sıcaklık ortamlarını evinizde oluşturma imkânınız varsa evinizde kendinizde siyah sarımsak üretimine geçebilirsiniz.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.